Analyse

SPLITTET: For Israels statsminister Benjamin Netanyahu har det vært viktig å opprettholde splittelsen mellom palestinerne, PA og Fatah på Vestbredden og Hamas i Gaza

Hamas kan takke Israel

7. oktober 2023 var gjøkungen så stor og sterk at den overrumplet og satt ut av spill hele det israelske etterretningsnettverket.

Publisert

Det heter seg at islamistpartiet Hamas bidro sterkt til å avspore Oslo-prosessen på midten av 1990-tallet. En rekke selvmordsaksjoner inne i Israel skapte uro, frykt og død i Det hellige land.

Siden den gang har Hamas vokst seg stadig sterkere, militært og politisk. Terrororganisasjonen vant valget i 2007, den vestlige verden gikk sammen om en boikott av makthaverne i Gaza og den palestinske befolkningen ble splittet.

De over to millioner innbyggerne på Gazastripen trakk det dårligste loddet. Deres skjebne var i hendene på Hamas. På Vestbredden ble palestinerne styrt av et korrupt regime og kontrollert av den israelske hæren, IDF. Slik sett var alle palestinerne tapere.

Gjøkungen

Det kan synes som et paradoks at israelske regjeringer forut for Oslo-prosessen ga islamistene i Hamas støtte. Årsaken var i første omgang det faktum at Israel fryktet at oppmerksomheten og sympatien for Palestinas frigjøringsorganisasjons (PLO) krav og arbeid for en palestinsk stat på Vestbredden. Støtte til Hamas ville svekke PLO og Fatah-fraksjonen. Kortsiktig tenkning og feilslått taktikk førte altså til at Israel nørte opp under en gjøkunge som etter hvert vokste seg stor og sterk.

Den sterkt konservative israelske nettavisen The Times of Israel går videre langs denne aksen og påstår at ulike israelske regjeringer under ledelse av Benjamin Netanyahu styrket Hamas ved å behandle terror-organisasjonen nærmest som en partner.

Netanyahus tanke bak dette skal angivelig ha vært at ved å styrke Hamas i Gaza ville det gjøre veien lengre for den palestinske selvstyremyndigheten PA, ledet av president Mahmoud Abbas, Abu Mazen på folkemunne, å kunne etablere en palestinsk stat på Vestbredden. En splitt- og hersk-taktikk.

Overrumplet etterretningsnettverket

«På denne måten, ved å motarbeide de palestinske selvstyremyndighetene, sørget Israel for å oppgradere Hamas fra en terrorgruppe til en islamistisk terrororganisasjon. Og en som Israel indirekte forhandlet med via egyptiske myndigheter, noe som også banet vei for store pengeoverføringer fra stater i Gulfen», skriver The Times of Israel.

For Israels statsminister Benjamin Netanyahu var det viktigere å opprettholde splittelsen mellom palestinerne, PA og Fatah på Vestbredden og Hamas i Gaza. 

Under et møte i det israelske regjeringspartiet Likud i 2018, skal Netanyahu ha sagt at de som var imot en palestinsk stat på Vestbredden måtte støtte pengeoverføringer til Gaza, ifølge The Times of Israel. 

7. oktober 2023 var gjøkungen så stor og sterk at den overrumplet og satt ut av spill hele det israelske etterretningsnettverket.

Powered by Labrador CMS