Nyheter:

HANGARSKIP: F-18-fly tar av fra hangarskipet «USS Harry S. Truman». Disse flyene skal nå skyte med skarpt i Indre Troms. Foto: Jakob Østheim / Forsvaret
HANGARSKIP: F-18-fly tar av fra hangarskipet «USS Harry S. Truman». Disse flyene skal nå skyte med skarpt i Indre Troms. Foto: Jakob Østheim / Forsvaret

Amerikanske fly skal skyte med skarpt i Indre Troms

Hangarskipet «USS Harry S. Truman» beveger seg stadig nordover i Norskehavet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Litt i skyggen av Nato-øvelsen Trident Juncture, dras i disse dager øvelsen Northern Screen i gang i Nord-Norge. Northern Screen styres av amerikanerne og har ingenting med Trident Juncture å gjøre.

I overkant av 700 amerikanske soldater fra US Marines skal øve sammen med soldatene fra Brigade Nord, som utgjør det neste norske styrkebidraget til Irak (Task unit 4). I tillegg driver soldater fra Nord-Hålogaland Heimevernsdistrikt (HV-16) med skarp beskyttelse av kaia i Bogen under øvelsen.

Vi kommer hit blant annet fordi vi vil forsterke samarbeidet mellom amerikanske og norske styrker

- Vi kommer hit blant annet fordi vi vil forsterke samarbeidet mellom amerikanske og norske styrker, samt å bli bedre til å operere i kaldt vær, som det kan være her i Nord-Norge på høsten og vinteren, sier Navy-captein Eric Andersen, sjef for Naval Beach Group i US Navy – den amerikanske marinen.


Skyter med skarpt. De siste dagene er det blitt klart at også F-18-fly fra det atomdrevne hangarskipet «USS Harry S. Truman» vil delta. Hangarskipet skal nå være på tur nordover i Norskehavet. Fra onsdag 17. oktober, fram til 2. eller 3. november, vil det flys daglig fra skipet og inn mot skytefeltene ved Setermoen i Indre Troms, hvor de vil skyte med skarp ammunisjon. 

Ingen vil si nøyaktig hvor skipet befinner seg, men etter det Forsvarets forum kjenner til, blir det liggende et sted i Vestfjorden. Dette skal være første gangen siden 1989, at et amerikansk hangarskip befinner seg så langt nord utenfor Norge.

Dette skal være første gangen siden 1989, at et amerikansk hangarskip befinner seg så langt nord utenfor Norge

Øvelsen startet mandag kveld, med at det amerikanske transportskipet «1st LT. Baldomero Lopez» kom til Nato-kaia i Borgen i Ofotfjorden, med mannskap og utstyr. Denne kaia er beskyttet av soldater fra HV-16. Onsdag vil deler av utstyret, som til vanlig er forhåndslagret i Norge, bli satt på land gjennom en amfibieoperasjon. Det vil si at man kjører pansrede amfibekjøretøy i land fra skip.

Fra søndag vil rundt 100 kjøretøy bli fraktet i kolonner til Setermoen. Der vil øvelsen pågå i skytefeltet fram til 6. november. Når øvelsen er ferdig skal materiell transporteres ut fra Nato-kaia i Sørreisa.

I BOGEN: Fra venstre: Olve Bjugg fra HV-16, Eric Andersen fra US Navy, Fred Arne Jacobsen fra Hæren og Rory Hayden fra US Marines. Foto: Jonny Karlsen
I BOGEN: Fra venstre: Olve Bjugg fra HV-16, Eric Andersen fra US Navy, Fred Arne Jacobsen fra Hæren og Rory Hayden fra US Marines. Foto: Jonny Karlsen


Utnytter god plass. Oberst Fred Arne Jacobsen, sjef operasjonsavdelingen i Hæren, sier alliert trening er viktig og er helt i henhold langtidsplanen og til det de har jobbet med de siste årene.

-
USA er vår nærmeste og viktigste allierte og derfor er dette en veldig bra øvelse som gir en del unike muligheter både i størrelse og omfang med blant annet den luftaktiviteten vi får fra hangarskipet. Her vil blant annet brigadens Forward Air Controllers (flykontrollører) få god og verdifull trening, sier Jacobsen.

USA er vår nærmeste og viktigste allierte og derfor er dette en veldig bra øvelse som gir en del unike muligheter både i størrelse og omfang med blant annet den luftaktiviteten vi får fra hangarskipet

Skytefeltene rundt Setermoen er tilnærmet ledig nå som store deler av Brigade Nord reiser sørover til Trident Juncture.

- Det er nok også en av grunnene til at amerikanerne har sett sin mulighet til å trene her akkurat nå, mener Jacobsen.

De 700 soldatene fra US Marines som skal delta i Northern screen er en blanding av soldatene som allerede befinner seg på Setermoen og Værnes, samt noen som kommer fra USA.

Ifølge Rory Hayden i US Marines skal ett av kompaniene som allerede er stasjonert
på Setermoen dra sørover på Trident Juncture.

- Det erstattes av ett kompani soldater som til vanlig er stasjonert på Værnes. Resten
av Northern Screen-soldatene kommer fra USA og reiser hjem etter øvelsen, sier Hayden.

Powered by Labrador CMS