Nyheter

PÅ DEMO: General Jörg Vollmer, som leder avdelingen Allied Joint Force Command (JFC) Brunssum, hadde tatt turen til Rena for torsdagens demonstrasjon under Natos Brilliant Jump-øvelse.

Nato har øvd på å komme Norge til unnsetning - toppsjefer fikk demonstrasjon på Rena

RENA (Forsvarets forum): Natos artikkel 5 fastslår at et angrep på et av medlemslandene, er et angrep på alle. Nato har de siste ukene trent på å komme Norge til unnsetning.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

«Fire on my command» lyder det på sambandet. Noen lange sekunder går mens de allierte soldatene venter til fienden kommer nærmere.

Slik er situasjonen: Den tenkte fienden rykker frem mot Nato-styrkene på et øvingsfelt på Rena. De allierte styrkene ligger i stillinger og venter til rett tidspunkt å slå tilbake.

Stillheten brytes.

– Open fire.

Maskingevær drønner fra de allierte forsvarsposisjonene. Lyden fra to F-35 som støtter bakkestyrkene drønner høyt, og overdøver all annen lyd i noen sekunder.

I FARTA: To F-35 kom over øvelsesområdet under demonstrasjonen.

Fienden blir hardt skadet av de allierte styrkene og forsøker å trekker tilbake, men de allierte benytter sine stridsvogner i et mottangrep. Fienden bekjempes.

Nato-topper fikk denne demonstrasjonen under et besøk til Rena leir på torsdag. Besøksdagen markerer slutten på Nato-øvelsen Brilliant Jump 2022, som har funnet sted i Norge de siste ukene.

Artikkel 5

Fra 28. februar til i dag, torsdag 17 mars, har rundt 2500 franske, spanske, polske og italienske landstyrker har trent på å komme Norge til unnsetning på kort tid. De har blitt støttet av ti krigsskip, fra åtte ulike Nato-land.

SER MOT NORD: General Jörg Vollmer jobber med sikkerheten til Nato i nord.

– Man kan absolutt si at dette er å trene på Natos artikkel 5. Her trener vi våre tropper på å forsvare alliert territorium, sier den tyske generalen Jörg Vollmer til Forsvarets forum.

Han leder avdelingen Allied Joint Force Command (JFC) Brunssum, som har hovedkvarter i Nederland. Vollmer er blant annet ansvarlig for sikkerheten til Nato i nord.

Øvelsen Brilliant Jump 22 er Natos militære responsstyrker – eller Nato Responce Force (NRF) – sin årlige øvelse der de trener på hurtig deployering av soldater til Nato-land.

Brilliant Jump er ferdig nå som soldatene er ankommet Norge med sine militære kapasiteter, men den militære samtreningen fortsetter og glir over i den norsk-ledede øvelsen Cold Response.

– Viktig trening

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen var blant tilskuerne på demonstrasjonen. Han sier det er viktig at Nato-toppene kommer å ser på styrkene i aksjon.

– Det er viktig at sjefene kommer å ser at de har planlagt faktisk fungerer, sier Kristoffersen til Forsvarets forum.

I GODT LAG: Forsvarssjef Eirik Kristoffersen i samtale general Vollmer og lederen for militærkomiteen, admiral Robert Bauer.

Kristoffersen sitter igjen med et inntrykk av at deployeringsøvelsen har vært velykket, etter å ha pratet med både Nato-ledere og ikke minst soldatene på bakken. Og det er helt avgjørende, mener han.

– Vi lærte dyrekjøpt under andre verdenskrig at allierte er mer enn bare venner. Forsvaret av Norge er bygd på våre egne styrker, og også samarbeidet vi har med nasjoner i Nato.

– Hvilket inntrykk får du av Natos evne til å forsvare Norge og norske interesser etter demonstrasjonen i dag og øvelsen?

– Demoen i dag og resten av deployeringsøvelsen viser at allierte styrker klarer å samarbeide for å gjennomføre oppdrag. Samtidig har vi fortsatt en del å øve på, og det er også derfor vi trener sammen så regelmessig, sier han.

Powered by Labrador CMS