Joint viking
Planlegger norsk gigantøvelse i 2027: – På sterioder
Forsvaret er fornøyde med Joint Viking. Neste års øvelse blir større, mens i 2027 venter en «formidabel» øvelse i Norge.

– På mange måter er det Cold Response 2026 på steroider.
Det sier Bjørnar Aas, prosessleder for fellesøvelser i Forsvarets operative hovedkvarter (FOH), om den store Nato-øvelsen som venter i 2027.
Hver vinter er det en større øvelse i Norge. Årets utgave blir omtalt som et lavambisjonsår, og samlet rundt 10.000 soldater. I fjor var Nordic Response dobbelt så stor, med 20.000 soldater.
Neste år venter Cold Response, som blir større, før Valiant Defender står for tur i 2027.
Norge skal ta ansvar for gjennomføring og ledelse av øvelsen, hvor tanken er å tilby Nato «en god og stor pakke» for det som skal skje i nordområdene.
– Formidabel øvelse
Valiant Defender kan se ganske lik ut som Trident Juncture i Trøndelag i 2018. Geografien er ikke landet enda, men Aas sier det kan bli aktuelt å tenke lenger sør enn Finnmark og Indre Troms.

Han omtaler Valiant Defender som en gigantøvelse.
– Vi prøver å få med så mange allierte som overhodet mulig sånn at det blir en skikkelig god øvelse. Vi føler oss sikre på at dette blir en formidabel øvelse.
Det er viktig å ha en stor vinterøvelse hvert år for at allierte ikke skal prioritere øvelse i andre land.
– Jeg tror det er veldig viktig for Norge å være en forutsigbar partner til de allierte, at de vet det er en eller annen slags øvingsaktivitet i Norge hvert år, som de kan stole på at de får anledning til å delta på.
Tungt amerikansk innslag i 2026
Før den tid venter altså Cold Response neste år, som ifølge Aas er et knepp opp fra årets Joint Viking. Øvelsen vil igjen bli lagt til garnisonssentrale strøk i Indre Troms og Nordland.
Øvelsen vil trolig også bevege seg over i Finland.
– Vi skal prøve å få til at det blir flyt mellom de nordiske landene, og at det er flere mindre øvelser under Cold Response-paraplyen der. Det blir et større scenario i 2026 enn det var nå, sier Bjørnar Aas.
Trolig vil det bli mer aktivitet i luften neste år. Allerede har store og viktige nasjoner meldt sin ankomst.
– Vi har gode indikasjoner på at spesielt amerikanere kommer tyngre i 2026 enn de gjorde i 2025, og vi har fått bekreftet at både britene og nederlenderne kommer med minst like store styrker, sannsynligvis større enn i år.

Ifølge Aas kommer USA med USMC IIMEF for å trene sammen med Norge på å bemanne et stort operasjonelt hovedkvarter i Bodø.
Det er denne styrken som vil komme Norge til unnsetning om det blir krise eller krig. De har også forhåndsmateriell lagret i Norge.
– Dette er en meget spennende sak, sier Aas.
Han sier at de anslår at USA vil komme med 200–300 stykker for hovedkvarteret, og rundt 3000 soldater ellers.
Storbritannia vil trolig bruke Cold Response til å sertifisere seg som et maritimt hovedkvarter. Land som Spania og Italia har også meldt sin interesse for å delta.
Ifølge TV 2 vil flere lokalpolitkere i nord trene på å evakuere lokalbefolkning under øvelsen. Aas sier at dette ikke er behandlet i FOH per nå.
Vellykket Joint Viking
Joint Viking er over, og de fleste styrker er dratt tilbake etter to uker med alliert trening i Nord-Norge.
Årets øvelse har vært en suksess, slår sjefplanlegger for Joint Viking fast.
– Det settes veldig stor pris på fra de allierte måten årets øvelse er gjort på, sier Aas etter å ha lest tilbakemeldingene.
Spesielt utbyttet med å integrere amfibiske styrker med landstyrker, viste seg å gå bra. Nederland og Storbritannia er fornøyd med treningen.

Forsvaret er også tilfredse når det kommer til skader og avtrykk på samfunnet. Antallet skade- og klagesaker er på et lavt nivå, ifølge miljøvernoffiser Marianne Bø.
– Øvelsen har gått veldig greit, med få klager og skader. Avdelingene har vært veldig flinke til å holde seg til regler. Samtidig regner vi med at det vil komme fram flere skader og forsøpling når snøen smelter.
Det har over flere år vært en nedgang i skadesaker.
– De ansvarlige i avdelingene forstår viktigheten, og forsvarssjefen går foran og sier at miljø er viktig, sier Bø.