Nyheter

AVMELDING: Sjef FFT/Brigader Arne Opperud mottar avmelding fra forskjellige avdelinger.

Parade for åpning av Stortinget: – Forsvaret slår konkret og synlig ring om demokratiet

Den første hverdagen i oktober, hvert år, markeres et nytt år for Stortinget gjennom en høytidelig seremoni.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne dagen er alle de tre statsmaktene samlet på ett og samme sted.

Høyesterettsjustitiarius og en delegasjon fra Høyesterett, en rekke sivile og militære embetsmenn, det kongelige hoff og andre inviterte gjester er også til stede, står det kort forklart på Stortinget sine sider.

I 2021 er det 166. året på rad denne tradisjonen blir gjennomført.

– Når nasjonen markerer viktige begivenheter blir Forsvaret brukt som verktøy; korpsene og paradeavdelinger. Åpning av stortinget er en slik viktig begivenhet. De som stilte på paraden i dag fikk være med på noe stort, Forsvaret slår konkret og synlig ring om demokratiet, sier brigader og sjef for Forsvarets fellestjenester (FFT), Arne Opperud, til Soldatnytt.

På festningen overtar Opperud kommandoen, inspiserer avdelingene og sender de ut for å løse paradeoppdraget. Mønstringen gir en høytidelig ramme og meg en mulighet til kort å forklare deltakerne hvilke symboler som ligger i paraden, skriver han.

HMKG: Fire kompanier fra Garden var tilstede.

Fanevakt fra Garden (HMKG), fire kompanier fra HMKG, ett kompani fra Hæren, ett kompani fra Sjøforsvaret, ett kompani fra Luftforsvaret, Krigsskolens fanevakt, Krigsskolen, Cyberingeniørskolen, HV 02s musikkorps, Forsvarets stabsmusikkorps og Kongelige Norske Marines Musikkorps, stilte under dagens parade.

I tillegg deltok det ridende politi fra Oslo politikammer under fremmarsjen.

Rettelse: I denne saken stod det først at unionen med Sverige ble oppløst i 1814. Det er naturligvis feil. Saken ble rettet 11.10.2021, klokken 17.

INSPEKSJON: Inspeksjon av avdelingene blir gjennomført før de blir sendt ut for å løse paradeoppdraget.
Powered by Labrador CMS