Nyheter:

Angrep mot base hvor norske soldater befinner seg

Forsvarets operative hovedkvarter sier til Forsvarets forum at ingen norske soldater skal være skadd.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) bekrefter at basen Ain al-Assad, hvor de norske styrkene holder til, er angrepet. Ingen norske soldater skal ha blitt skadd, skriver Brynjar Stordal, pressetalsmann ved FOH i en tekstmelding tirsdag kveld.

Det befinner seg om lag 70 norske soldater på basen som er under angrep. De er der på invitasjon fra irakiske myndigheter for å lære opp landets egne styrker til å bekjempe IS i Operation Inherent Resolve.

Soldater fra NORTU 5 (Norwegian Task Unit) står samlet, i etterkant av et rakettangrep mot leiren i Al-Assad, Irak. Foto: Forsvaret

Mot to baser

– Denne morgenen har modige krigere fra Irans revolusjonsgarde gjennomført en vellykket operasjon kalt «Operasjon Martyr Soleimani» ved å avfyre et titalls raketter mot basen til terrorister og invaderende amerikanske styrker, melder det iranske nyhetsbyrået ISNA ifølge ABC.

Pentagon bekrefter at Iran har skutt «et titalls» raketter mot amerikanske styrker. De melder at rakettene ble avfyrt mot to baser.

Ifølge Fox News' utenrikskorrespondent i landet, Jennifer Griffin, ble det skutt raketter «over hele landet», og TV-kanalen Al-Mayadeen melder om eksplosjoner i Arbil i Nord-Irak. Nyhetsbyrået AFP melder at angrepet startet like over midnatt, og kom i tre runder.

USIKKER SITUASJON

Søndag kveld skrev oberstløytnant og detasjementsjef Einar Aarbogh i en e-post til Forsvarets forum, at stemningen i den norske delen av leiren var god på tross av situasjonen de lever under.

– Samtidig er dette en del av å være soldat. Vi forventer at det skal skje angrep mot koalisjonsbaser, men vet ikke når, hvor og hvordan, skriver Aarbogh videre. 

Han fortalte at de har forberedt seg og vil fortsette med det i perioden fremover, koordinert med de andre styrkene som befinner seg på basen.

VARSLEt HEVN

Det var i etterkant av drapet på den iranske generalen Qasem Soleimani at iranske myndigheter lovet hevn. Iran sa tidligere på tirsdagen at de har vurdert 13 mulige scenarier for hevn etter USAs likvideringen, ifølge nyhetsbyråene Fars og Tasnim.

De halvstatlige iranske nyhetsbyråene viser til sekretæren i Irans øverste nasjonale sikkerhetsråd, Ali Shamkhani.

– Amerikanerne bør vite at det hittil er diskutert 13 hevnscenarioer i rådet. Selv dersom det blir enighet om å gjennomføre det svakeste scenarioet, vil det være et historisk mareritt for amerikanerne, sier han.

– Dersom amerikanske styrker ikke forlater regionen vår frivillig, kommer vi til å sørge for at de blir båret ut horisontalt, sier han. 

Hva de ulike type angrepene går ut på, er ikke kjent.

Hevet trusselnivå

Tidligere på tirsdagen fortalte Forsvaret at sikkerhetsnivået var hevet.

– Sikkerhetsnivået er ble skrudd opp et lite hakk i dag. De norske styrkene har på seg stridsvest, og de har hjelmen like i nærheten. Det handler ikke om at vi har fått informasjon om en konkret og nær forestående trussel, men om det generelle trusselnivået, fortalte Stordal til Forsvarets forum.

Basen ble utsatt for et lignende angrep i desember. Da kom de norske soldatene seg fra hendelsen.


Powered by Labrador CMS