Nyheter

SØKNADSORDNING: Forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) og regjeringen oppretter en egen søknadsordning for afghanere som tidligere har vært ansatt i det norske forsvaret.

Regjeringen etablerer søknadsordning for tidligere forsvarsansatte afghanere

Regjeringen har bestemt seg for å lage en begrenset søknadsordning for afghanere som tidligere har vært ansatt i det norske forsvaret eller på ambassaden.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ordningen gjelder kun afghanere som har vært ansatt hos norske myndigheter i Afghanistan etter 31. desember 2014 og som ikke har fått avslag på tidligere søknader i 2015.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Jeg er glad for at vi nå også får på plass en søknadsordning som kan ivareta flere av dem som fortsatt befinner seg i Afghanistan, sier forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) i en pressemelding.

Det legges ikke opp til at ytterligere personell i Crisis Response Unit (CRU), som har blitt mentorert av norske soldater, blir omfattet av denne ordningen. Denne gruppen har aldri vært ansatt av norske myndigheter.

Les også: Fremtidige rekrutter, vernepliktige og foreldre er bekymret for sikkerheten

Under evakueringen fra Kabul tok Norge imot rundt 115 ansatte av CRU-personell. Med familiemedlemmer inkludert, ble dette rundt 525 personer.

I tillegg tok Norge imot alle lokalt ansatte ved ambassaden. I tillegg hadde Norge fra før tatt imot alle som var lokalt ansatte for Forsvaret ved avslutningen av Resolute Support Mission. Regjeringen opplyser også at de vil fortsette å ta imot menneskerettighetsforsvarere, sivilsamfunnsaktører og journalister på kvoten for overføringsflyktninger.

Det blir ikke åpnet for utvidet familiegjenforening for personer som har fått beskyttelse i Norge. Søknadsordningen vil ligge under Justis- og beredskapsdepartementet, og Utlendingsdirektoratet vil få en egen instruks om dette arbeidet.

Les også: Dette er reglene for Nato-barer under Cold Response

Powered by Labrador CMS