Nyheter

AFGHANSITAN: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen under fremleggingen av Afghanistan-undersøkelsen.
AFGHANSITAN: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen under fremleggingen av Afghanistan-undersøkelsen.

– Jeg er trygg på at neste forsvarsminister vil ta veteranarbeidet videre

I dag fikk Frank Bakke-Jensen overlevert Afghanistan-undersøkelsen 2020. Han sier det er tverrpolitisk enighet om veteranpolitikken på Stortinget.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Veteranarbeidet har det vært tverrpolitisk enighet om. Jeg kom på Stortinget i 2009 og det var en av de første tingene jeg engasjerte meg i. Da var det rødgrønn regjering og da jobbet man med veteranmeldinger, det kom også en veteranstrategi.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Dette har vært et arbeid hvor jeg føler veldig mange politiske partier har støtte opp om det. Så jeg er veldig sikker på at den neste forsvarsministeren vil ta arbeidet videre på samme brilliante måte som jeg har gjort de siste fire årene som forsvarsminister.

Det sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen etter fremleggingen av Afghanistan-undersøkelsen. Den viser blant annet at hver tiende veteran har psykiske helseplager.

Det er også 82 prosent høyere risiko for psykiske helseplager blant de som sluttet i Forsvaret.

Les mer om Afghanistan-undersøkelsen i denne saken.

Undersøkelsen gir viktig kunnskap

– Det første riktige vi har gjort er at vi har bestilt undersøkelsen, sånn at vi får kunnskap. Det er det aller viktigste vi gjør her. Nå har vi kunnskap om at det å stå i en internasjonal operasjon, det kan gi en belastning som gir følger. Så må vi ut ifra det finne ut hva vi kan gjøre med tanke på forberedelser, når folk kommer hjem og hvordan vi skal følge opp etter hvert, sier Bakke-Jensen.

Mange har rapportert at de har psykiske skader etter tjenesten i Afghanistan. Likevel vet man ikke nok om de har fått hjelp eller ikke. Det sier ikke undersøkelsen noe om.

– Treffer de hjelpeapparatene vi allerede har de som trenger det? Hvis ikke må vi lage noen kanaler som gjør oss helt sikker på at det gjør det, sier Bakke-Jensen.

Les mer: Kartleggingen av Afghanistan-veteraners psykiske helse er klar

Neste regjeringen tar arbeidet videre

I april 2020 la forsvarsministeren fram en veteranmelding som er vedtatt i Stortinget. Den endrer seg ikke selv om forsvarsministeren skifter farge, understreker han.

– Det ligger masse god politikk her som skal tas videre, som det også er tverrpolitisk enighet om. Embetsverket har mer enn nok å jobbe med etter oss. Vi har sendt på høring saker om blant annet sykedager og foreldrepermisjon for å gi større fleksibilitet for dem som er hjemme.

Han nevner også endringen i forskriften til spesialisterklæringen, slik at man får en større etterprøvbarhet hos de som har fått avslag og i saker hvor man er usikker på om de rettslige prosessene har blitt fulgt som de skal.

– Mye er gjort, og det gjenstår en del ting som neste regjering vil ta videre.

Powered by Labrador CMS