Nyheter

PRESSEKONFERANSE: Talibans Zabihullah Mujahid beklager og lover at kvinner skal få ta utdanning, men at det forbeholder at de har kvinnelige lærere.

Taliban-talsmann beklager

Talibans Zabiullah Mujahid legger seg flat i et intervju med NRK og sier unnskyld for en hendelse under en vitnemålsseremoni for kvinner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I intervjuet med NRK sier Zabiullah Mujahid, som er Talibans offisielle talsperson og ansikt utad, også at de vil straffeforfølge Taliban-soldater som har utøvd vold mot kvinner og journalister under demonstrasjoner.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Mujahid beklager for at en vitnemålsseremoni for kvinner ble avbrutt, og Ustad Asif Samim, en av landets mest respekterte intellektuelle, ble avbrutt under en kritisk tale.

Samim tok tak i skjegget til en yngre Taliban-soldat og ba dem om å legge ned våpnene. Da skal NRK ha fått beskjed om å skru av kameraet, og Samim ble arrestert. I ettertid har regjeringen i Kabul beklaget hendelsen.

– Vi beklager. Da vi ble gjort kjent med arrestasjonen av Samim, beordret vi at han skulle løslates, sier Mujahid til NRK.

– Vi må tåle kritikk. Det som skjedde var leit, og vi ber om unnskyldning. Vi mer enn noen andre er lei oss for det som har skjedd.

Han blir konfrontert med at flere journalister og kvinner er angrepet under demonstrasjoner siden Taliban tok makta.

– Vold mot kvinner er uakseptabelt. Vi har arrestert de skyldige som slo kvinner og journalister. Vi har sagt dette til våre fotsoldater, skjer dette igjen vil det bli straffeforfulgt, sier Mujahid.

Taliban-talsmannen sier også at grupperingen ikke har noe imot at kvinner skal få utdanning, men at dette må skje i henhold til islam og med kvinnelige lærere.

Powered by Labrador CMS