Nyheter:
IRAN: Visepresident Abbas Araghchi står bak uttalelsen.
Foto: Vahid Salemi
Iran vil starte anriking av uran opp til 60 prosent
Iran vil anrike uran opp til 60 prosents renhet, opplyser landets viseutenriksminister Abbas Araghchi
Uttalelsen fra Araghchi, som er gjengitt av det statlige nyhetsbyrået IRNA, kom få dager etter en sabotasjeaksjon mot det iranske atomanlegget i Natanz.
Ifølge The New York Times , som siterer amerikanske og israelske etterretningskilder, var det Israel som sto bak sabotasjen som skal ha satt strømforsyningen ved anlegget ut av spill.
Iran har tidligere anriket uran opp til 20 prosent, til bruk i sitt atomkraftverk i Bushehr. Uran benyttet i atomvåpen har vanligvis en anrikningsgrad på minst 85–90 prosent.
Iranske myndigheter fastholder at atomprogrammet utelukkende er sivilt og at landet ikke har noe ønske om å utvikle atomvåpen.
Les også: USA åpner for å møte Iran direkte.
Ikke atomvåpenprogram
Inspektører fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har i årevis overvåket landets atomanlegg og konkludert med at Iran ikke har noe aktivt atomvåpenprogram.
Amerikansk etterretning konkluderer ifølge Washington Post med det samme i sin årlige trusselvurdering, som legges fram for Kongressen denne uka.
– Iran utfører for tiden ikke arbeid som er nødvendig for å produsere atomvåpen, lyder deres konklusjon, der det blant annet vises til at det først er uran anriket til over 60 prosent som må sees på som et steg i retning av å utvikle atomvåpen.
Les også: Så mye har korona-pandemien kostet Forsvaret.
IAEA informert
Ifølge den statlige engelskspråklige kringkasteren Press TV er Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) informert om beslutningen om å øke anrikningsgraden. Arbeidet med dette vil ifølge Araghchi begynne alt onsdag.
Ifølge Araghchi vil Iran også installere 1.000 nye sentrifuger med 50 prosent høyere kapasitet enn dagens sentrifuger ved Natanz-anlegget, men det er uklart hvor raskt dette kan skje.
IAEA-sjef Rafael Mariano Grossi bekrefter at Iran har orientert dem om sin beslutning om å øke anrikningsgraden til inntil 60 prosent, men kommenterer den ikke.
USA vil ha avtale
Helgens sabotasje av Natanz-anlegget skjedde samtidig med at USAs forsvarsminister Lloyd Austin besøkte Israel.
Austin kommenterte ikke sabotasjeaksjonen, men Det hvite hus understreket i en kunngjøring at USA «ikke på noe vis var involvert».
Tidligere president Donald Trump trakk USA fra atomavtalen i 2018, men etterfølgeren Joe Biden ønsker å blåse nytt liv i avtalen. I forrige uke ble det derfor innledet nye atomsamtaler med Iran og de øvrige signaturstatene i Wien.
Israels statsminister Benjamin Netanyahu er sterkt imot atomavtalen og fastholder at Iran utvikler atomvåpen og ønsker å utslette Israel.
Advarer
Irans utenriksminister Mohammad Javar Zarif antyder at USA var informert eller delaktig i sabotasjeaksjonen mot Natanz-anlegget, noe amerikanske myndigheter har benektet.
– Amerikanerne bør vite at verken sanksjoner eller sabotasje vil gi dem noe forhandlingsverktøy. De bør vite at slike handlinger bare vil gjøre situasjonen vanskelig for dem, sa han tirsdag.
EU advarer mot forsøk på å avspore atomsamtalene, men uten å anklage Israel.
– Vi avviser alle forsøk på å undergrave eller svekke diplomatisk innsats i atomavtalen, sa EU-kommisjonens utenrikspolitiske talsmann Peter Stano mandag.
Atomsamtalene fortsetter
Atomsamtalene i Wien skulle etter planen ha fortsatt onsdag, men blir ifølge Russland utsatt med én dag.
– De vil finne sted fysisk den 15. april, sier Russlands ambassadør i Wien, Mikhail Uljanov.
Det hvite hus understreker at forhandlingene fortsetter, til tross for Irans beslutning om å anrike uran opptil 60 prosent.
– Vi er absolutt bekymret over disse provoserende kunngjøringene. Vi mener diplomati er den eneste veien å gå, og at det å ha diskusjoner, selv om de er indirekte, er den beste måten å komme fram til en løsning på, sier president Joe Bidens talskvinne Jen Psaki.