Nyheter

KRIGERE: Taliban-soldater fotografert i Herat-provinsen i 2016.
KRIGERE: Taliban-soldater fotografert i Herat-provinsen i 2016.

Dette er Talibans nye ledere

Taliban har utnevnt flere personer knyttet til terror til viktige stillinger.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Taliban har utnevnt flere nye ministre og andre til sentrale posisjoner i Afghanistan. Blant annet er Ibrahim Sadr utnevnt som fungerende innenriksminister. Den tidligere Guantánamo-fangen Abdul Qayum Zakir skal være utnevnt til forsvarsminister.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Sadr er kanskje den viktigste kommandanten under Taliban. Han sies å ha så mange som 25-30.000 soldater under seg, sier Kristian Berg Harpviken, forsker ved fredsforskningsinstituttet Prio.

Navnene på flere av de nyutnevnte Taliban-toppene ble publisert av nyhetsbyrået Pajhwok på Twitter.

Les også: Norsk politi til Kabul

Sakhaullah blir fungerende utdanningsminister, abdul Baqi blir minister for høyere utdanning, Gul Agha blir fungerende finansminister, mullas Shirin blir guvernør i Kabul og Hamdullah Nomani blir borgermester i den afghanske hovedstaden.

Najibullah blir ny etterretningssjef.

– Militært kompetent

Ibrahim Sadr ble Talibans militærsjef i 2016, og får av mange æren for bevegelsens suksess i kampen mot Nato-styrkene i landet. I fjor tok mulla Yaqoob, sønnen til avdøde Taliban-leder mulla Omar, over som militær leder av bevegelsen.

Sadr har lang fartstid i Taliban, men har politisk har han vært lite synlig. Han blir ofte omtalt som en av de konservative i den islamistiske bevegelsen.

Forsker Kristian Berg Harpviken leder PRIOs Midtøsten-senter. Foto: PRIO
Forsker Kristian Berg Harpviken leder PRIOs Midtøsten-senter. Foto: PRIO

– Sadr har vært lite politisk interessert, men er militært kompetent. Han er ikke blant de mest moderate i Taliban, sier Harpviken.

Et viktig moment å følge med på fremover er ifølge Harpviken hvem som sikrer Kabul. Så langt ser det ut som at Taliban holder seg til Haqqani-nettverket for å sikre ta kontroll over Kabul. Haqqani-nettverket har røtter i motstanden mot den sovjetiske okkupasjonen av Afghanistan på 1980-tallet.

Sanksjoner

Sadr har til tider operert som en selvstendig militsleder, uavhengig av Taliban.

«De uavhengige operasjonene og individuelle makten til Taliban-kommandanter har angivelig vært en utfordring for Talibans ledelse. Som FNs monitorerings-gruppe skreev i sin forrige rapport, viser spenningen mellom den politiske ledelsen og militære kommandanter som Sadr Ibrahim Sadr og mulla Abdul Qayum Zaker stammemotsetningene innad i Taliban og uenighet om fordeling av penger», står det i en FN-rapport fra mai i år.

Abdul Qayum Zakir er tidligere sittet fengslet på den amerikanske militærbasen i Guantánamo Bay. Zakir skal nå være utnevnt til midlertidig forsvarsminister av Taliban, ifølge flere medier.

Gul Agha, som blir fungerende finansminister, har tidligere ledet Talibans finanskommisjon. Agha var barndomsvenn med Taliban-grunnleggeren mulla Omar. Han har vært underlagt sanksjoner av EU, FN og USA for sin rolle i planlegging av terroraksjoner.

Manglende mangfold

Et annet spørsmål er hvorvidt Taliban vil holde løftet om å danne en regjering som inkluderer kvinner og personer fra andre folkegrupper enn pashtunere.

– Et kjernespørsmål er om Taliban utnevner ikke-pashtunere. Et kjernespørsmål er om de utnevner ikke-talibanere. Et kjernespørsmål er om de utnevner kvinner, sier Harpviken.

– Det er også viktig å se hvem de utnevner til statsminister og hva de gjør med emiren.

Hibatullah Akhundzada er Talibans emir, men Harpviken sier at det går rykter om at han vegrer seg for å bli emir for Afghanistan.

Så langt har få fra Talibans politiske ledelse, som har sittet i forhandlinger med Afghanistans regjering Qatars hovedstad Doha, fått plass i Talibans maktkabal i Kabul.

– Det er de mest moderate medlemmene av Taliban, de som har mest forståelse for hvordan verden fungerer, sier Harpviken.

Powered by Labrador CMS