Nyheter

MØTE: En norsk delegasjon med ambassadør Ole A. Lindeman (nr. to fra høyre) i spissen, var mandag i møte med representanter for Taliban i Kabul.

Norges ambassadør i samtaler med Taliban i Kabul

Norges ambassadør til Afghanistan og to andre diplomater var mandag tilbake i Kabul for å ha samtaler med Taliban.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er viktig at de reiser inn og vi får en dialog, sa utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) på et pressetreff med norske journalister i New York mandag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Ambassadør Ole A. Lindeman og hans diplomatkolleger er tilbake i landet på et to dager langt besøk for å snakke med Taliban, som tok over makten i landet i august. Maktovertakelsen til en storstilt evakuering av utenlandske statsborgere, inkludert nordmenn. Den norske ambassaden ble stengt og det er første gang etter maktovertakelsen at Lindeman er tilbake.

Tema for de norske diplomatenes samtaler med Taliban var blant annet den humanitære situasjonen, respekt for menneskerettigheter og kvinners rett til deltakelse i samfunnet, opplyser Huitfeldt.

– Dette innebærer ikke noen endring av norsk politikk, understreker hun.

Ingen penger til Taliban

– All bistand til afghanske myndigheter er stanset. Den norske støtten til Afghanistan går til å dekke sivilbefolkningens grunnleggende behov gjennom FN og uavhengige organisasjoner, i tillegg til en betydelig humanitær innsats, sier Huitfeldt.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) mener det er viktig å ha dialog med Taliban for å kunne hjelpe den afghanske befolkningen.

Hun mener likevel at det er viktig å ha kontakt med de nye makthaverne og andre miljøer i landet for å kunne støtte det afghanske folk. Viljen til å snakke med alle parter er et kjennetegn i Norges freds- og forsoningsarbeid, påpekes det.

Huitfeldt sier hun er ekstremt bekymret for den alvorlige humanitære situasjonen i landet og viser til at det krigsherjede landet er rammet både av tørke og pandemi og at økonomien har kollapset.

– Det er reell fare for samfunnskollaps med enorme konsekvenser for den afghanske sivilbefolkningen, sier hun.

Nytt FN-mandat

Norge leder for tiden FNs sikkerhetsråd og leder også forhandlingene om et nytt mandat for FNs arbeid i Afghanistan. Det nåværende mandatet utløper i mars.

– Det er utrolig viktig at vi får en enighet om et sterkt FN-mandat, sier Norges FN-ambassadør Mona Juul.

Afghanistan er avhengig av internasjonal bistand, men det er samtidig viktig at det internasjonale samfunnet er samstemt når det gjelder blant annet kvinners rettigheter, menneskerettigheter og internasjonal rett, understreker hun.

Powered by Labrador CMS