Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– De kjenner et tydelig press, sier forsvarsminister Peter Hultqvist om den militære ledelsen av Sveriges forsvar.
Annonse
Försvarsmakten skal snart levere en rapport om saken med den falske offiseren til regjeringen. Men også forsvarsministeren presses.
Etter at mannen bløffet med en eksamen helt tilbake i 2002 har han gjennom mange år operert bredt både i Sverige og i utlandet. Historien er en malurt for Hultqvist som i høst har svingt begeret for alle milliardene Forsvaret skal få ekstra de kommende år.
Keiserens nye klær
Fortellingen kan kalles «Offiserens nye uniformer» fra virkeligheten.
Her er noen av rollene han har bekledt, og som har bidratt til at fortidsbløffen gjorde CV-en ganske bra:
Ansatt ved den militære etterretnings- og sikkerhetstjenesten (Must) for å arbeide med Sverige hemmelige krypteringsnøkler
Sjefsstilling i Kosovo
Major i Afghanistan
Stabsoffiser ved Natos militærstrategiske hovedkvarter i Europa – Shape - i belgiske Mons
Håndplukket til sjefsstilling ved den svenske FN-innsatsen i Mali
Det siste punktet mener flere opposisjonspolitikere det skurrer veldig ved, fordi offiseren var avslørt før Mali-oppdraget.
Høsten 2018 hadde Kustbevakningen (Kystvakten), hvor mannen da arbeidet, oppdaget at han hadde løyet på CV-en. Etter avsløringen ble han fratatt tjeneste som krevde sikkerhetsklarering. Mannen rakk heller ikke å tiltre i Mali.
Mannen fikk sparken og måtte gå på dagen da han ble avslørt.
Så fikk han bot av Kustbevakningen.
Sveriges flagg i Shape har fått en reparerbar flenge. Svenskene var stolte over å bli det første ikke-medlemslandet som fikk innpass der. Försvarsmakten understreket i 2013 at det var strenge sikkerhetstiltak for å få personell gjennom nåløyet. Den falske offiseren fikk medalje av Försvarsmakten for sin innsats i Nato.
Hultqvist informert av avis - igjen
Det svenske forsvarsdepartementet følger nøye med på hvordan Forsvaret følger opp saken. På sensommeren ba regjeringen Forsvaret om en skriftlig redegjørelse av hvordan de håndterer personellsikkerheten.
– Forsvaret skal fortelle oss om sine sikkerhetstester, med særlig fokus på utredning av spesielle personer, sier Hultqvist.
Igjen er forsvarsministeren blitt orientert om en viktig forsvarssak av en avis, og ikke internt fra regjeringsapparatet. Det skjedde også da Iraks tidligere forsvarsminister, som er svensk statsborger, ble etterforsket i Sverige for bl.a. ulovlig «naving». Den saken ble avslørt av Aftonbladet, og Forsvarets forum har skrevet om den.
Historien om den falske offiseren ble avslørt av Dagens Nyheter. Opposisjonspartiene i Riksdagen slåss nå nærmest om å få være noe så uvanlig som mest begeistret for den uavhengige pressen.
Dårlig samordning hos Löfven?
Kort tid etter at han ble statsminister høsten 2014 opprettet statsminister Stefan Löfven et sikkerhetspolitisk råd. Rådet skal regelmessig diskutere samordningen av Sveriges sikkerhet. Derfor er opposisjonen svært kritisk til at forsvarsministeren får vite om den falske offiseren via media.
-Hvorfor er i prinsippet forsvarsministeren den siste statsråden som får vite om saken, spør Moderaternas Karin Enström.
Allerede i januar 2019 informerte Kystvakten embetsverket i Justisdepartementet om den falske offiseren. Da gikk det kun et par dager før det ble fortalt videre til justisminister Morgan Johansson og hans statssekretær. Samtidig ble embetsverket i Forsvarsdepartementet varslet. Men kunnskapen gikk ikke videre til statsråden.
Hultqvist, som først fikk vite om saken gjennom Dagens Nyheter i slutten av november 2019, vil ikke kritisere embetsverket for å unnlate å informere ham. Statsråden understreker at «offiseren» på det aktuelle tidspunktet ikke var på utenlandsoppdrag, men ansatt i Kystvakten. Det var derfor Hultqvists embetsverk tok for gitt at saken var håndtert riktig.
Mannen har ikke latt seg intervjue ennå. I mail til Dagens Nyheter svarer han ikke på deres spørsmål om hvorfor han bløffet med offiserseksamen. Han skriver imidlertid til Dagens Nyheter at «Ingen utländsk myndighet eller aktör har bett mig lämna några uppgifter».
Da han ble tatt i løgn om sine akademiske meritter av Kystvakten, sa han til Dagens Nyheter at «det var en missriktad ambition att öka mina chanser att få jobbet helt enkelt».
Han innrømmer også å ha løyet flere ganger, men husket ikke hvor mange ganger og når han gjorde det første gang.
Ikke første gang
Karin Enström var Hultqvists forgjenger som forsvarsminister og leder nå Konstitusjonsutskottet, Riksdagens svar på Stortingets kontroll-og konstitusjonskomité.
– Det er ikke første gang Konstitusjonsutskottet har gransket hvordan informasjonen internt i regjeringsapparatet har hatt sine svakheter, sier Enström, og viser til IT-krisen i Transportstyrelsen i 2017.
Transportstyrelsen hadde ikke lyttet til sikkerhetspolitiets advarsler om hvem som kunne ha tilgang til IT-driften. Et flertall i Riksdagen krevde derfor at tre statsråder måtte gå. Statsministeren sparket to, men lyktes med å tviholde på den tredje: forsvarsminister Hultqvist.
– Hvordan var det mulig å ikke informere forsvarsministeren om den falske offiseren? Prosessen ble forsinket, poengterer Karin Enström, som også er yrkesmilitær.
Mer enn dette får hun ikke av Hultqvist:
– Det er forsvaret som er ansvarlig for håndtering av slike personalsaker. Og her virket det som det var en person i Kystvakten med en tidligere kobling til Forsvaret.
Ser alvoret
Hultqvist har samtidig forsikret seg om at Forsvaret ser alvoret i saken.
– Slike hendelser er ikke bra for myndighetene. Jeg har snakket med forsvarsledelsen og vært tydelig på at den tar inn over seg betydningen av en slik sak. Jeg opplever at de har en seriøs innstilling og skal arbeide aktivt for at slikt ikke kan skje igjen.
Forsvaret har selv kommet fram til at de har håndtert denne saken bra for perioden fra 2001 til 2010. Fra 2011 til høsten 2019 har det derimot forekommet tilfeller der Forsvaret innrømmer at det er begått feil.
-Regelverket om sikkerhet og ansettelsesprosessen er tilstrekkelig, men rutiner og kontroller med søknader og dokumentasjon må skjerpes. Rutinene må følges opp kontinuerlig, sier Hultqvist.
Han understreker overfor Konstitusjonsutskottet i Riksdagen at det ikke er funnet dokumentasjon på at den aktuelle personen har spredd informasjon som kan ha skadet Sveriges eller samarbeidende lands sikkerhet.
Rapporten fra Forsvaret til regjeringen skal komme i løpet av kort tid.