Meninger

TALIBAN: Afghanistan trenger internasjonal støtte i kampen mot Taliban, skriver Ola Elvestuen. Her ser vi medlemmer av Taliban i Kunduz, Afghanistan.
TALIBAN: Afghanistan trenger internasjonal støtte i kampen mot Taliban, skriver Ola Elvestuen. Her ser vi medlemmer av Taliban i Kunduz, Afghanistan.

Ingen må undervurdere Talibans vilje til undertrykkelse og terror

Afghanistan trenger fortsatt internasjonal støtte - også militært - i sin stadig vanskeligere kamp for å stå imot Taliban.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens meninger. Send inn kronikker og debattinnlegg til Forsvarets forum her.

Norge må nå være tydelige på at vi er for at USA forsetter å gi luftstøtte og annen militær støtte til afghanske sikkerhetsstyrker.

Ingen må undervurdere Talibans vilje til undertrykkelse og terror. Omfattende hevnaksjoner og drap er allerede i gang, jenter nektes på nytt skolegang og kvinner henvises til en permanent husarrest.

En stor feil

Det var en stor feil å trekke USAs – og dermed også Natos – militære styrker så brått ut av Afghanistan. Samtidig som fredsavtalen mellom USA og Taliban i 2020 aldri burde vært inngått. I Norge må vi forvente at Utenriksdepartementet kritisk gjennomgår sin rolle som en pådriver for sentrale forhandlinger med Taliban.

Det eneste det har ført til er at Talibans militære posisjon har blitt mye sterkere.

Det var en stor feil å trekke USAs – og dermed også Natos – militære styrker så brått ut av Afghanistan.

Selv om det er gjort mange feil siden 2001 har likevel millioner av afghanere fått et friere liv med større muligheter.

Må være stolte

Norske og andre soldater som har tjenestegjort i Afghanistan har derfor all grunn til å være stolt over sin innsats. Nå gjelder det å fortsatt støtte opp under de som kjemper en stadig vanskeligere kamp for å beholde noe av det som er oppnådd.

Les også: Tidligere afghansk forsvarsansatt med bønn til norske myndigheter: – Jeg lever med frykten hele tiden

Ikke minst må Norge bruke posisjonen i FNs sikkerhetsråd - også afghanere har rett på liv og frihet!

Powered by Labrador CMS