Nyheter

GARDERMOEN: Et fly fra flylskapet Smartwings ankom fredag morgen fra Tiblisi i Georgia til Oslo lufthavn Gardermoen. Flyet hadde 23 norske borgere om bord. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Erna Solberg: – Evakueringen er veldig vanskelig

Det første flyet med evakuerte nordmenn og andre fra Afghanistan landet fredag på Gardermoen. Men det gjenstår mange problemer, sier statsminister Erna Solberg.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg er glad for at det første norske flyet med norske borgere har landet. Det arbeides intenst med en veldig vanskelig evakuering, men nå er vi i gang med flyginger, sier Solberg (H) til NTB.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

23 norske borgere var med på flyet som landet på Oslo lufthavn ved 8.30-tiden, ifølge NRK , blant dem TV 2s reporter Fredrik Græsvik og NRKs korrespondent Yama Wolasmal. I tillegg hadde noen familiemedlemmer til lokalt ansatte afghanere og noen andre europeiske borgere fått plass.

Men kaoset rundt den internasjonale flyplassen i Kabul skaper problemer.

– Det er vanskelig å få folk til og inn på flyplassen. Det er det største problemet i evakueringen nå, sier Solberg.

Les også: Kun én av fem mener at de siste 20 årene i Afghanistan har bidratt til å styrke Norges sikkerhet.

– Uoversiktlig

Situasjonen i Kabul er fortsatt svært uoversiktlig, bekrefter Forsvarets pressetalsmann, brigader Eystein Kvarving til medier som hadde møtt opp på flyplassen.

Forsvaret bistår UD i evakueringen av norsk personell og andre fra Afghanistan, men Kvarving ønsker ikke å gå i detaljer på hvordan dette foregår.

– Dette er ikke over. Vi kommer til å fortsette å bistå UD, sier han.

De evakuerte vil bli fulgt opp av psykologer og stressmestringsteam, opplyser han.

– Det har vært sterke inntrykk i Kabul de siste dagene, sier Kvarving.

Ikke sett slutten

Samtidig mener han Norge fortsatt utgjør en forskjell i Afghanistan.

– Feltsykehuset vi driver, er en forutsetning for at vestlige styrker skal kunne være i Afghanistan akkurat nå.

På spørsmål om hvordan brigaderen, som selv har tjenestegjort i Afghanistan, ser for seg framtiden for det krigsherjede og nå Taliban-kontrollerte landet, svarer han:

– Vi har ikke sett slutten på dette.

Norske myndigheter har ikke bekreftede tall på hvor mange norske borgere som befinner seg i Afghanistan, men oppfordrer alle til å registrere seg på reiseregistrering.no.

Til nå har 163 personer registrert seg.

Men det er uklart hvor lang tid det vil ta å få evakuert alle.

– Det kommer helt an på om flyplassen kan fortsette å holdes åpen. Den har jo vært stengt i perioder. Det kommer også an på hvor lenge flyplassens militære del driftes av amerikanerne, sier Søreide til NRK.

Les også: Nettgiganter gjør det vanskeligere for Taliban å overvåke afghanske brukere.

Stor usikkerhet

Det er også mye usikkerhet rundt hvordan situasjonen i Afghanistan vil utvikle seg, og om Taliban vil hindre folk som har samarbeidet med utenlandske myndigheter og styrker, i å reise ut av landet.

Siden Taliban tok makten i Kabul søndag, er mer enn 18.000 personer blitt evakuert, ifølge Reuters.

For å styrke arbeidet med evakueringen, har ambassadør Ole Andreas Lindemann blitt sendt til Afghanistan for å hjelpe til med arbeidet.

Powered by Labrador CMS