Nyheter

80 år siden freden etter andre verdenskrig

Denne uka markers det i en rekke europeiske land at det er 80 år siden seieren i andre verdenskrig. 

8. MAI: Kronprins Haakon under minnemarkering 8. mai i 2022 på Akershus festning. Kronprinsen kommer også på årets markering på festninga.

Med krigen i Ukraina og militær opprustning som bakteppe skal 80-årsdagen for seieren over Nazi-Tyskland feires.

I en lang rekke europeiske land blir det markeringer 8. mai, datoen da de tyske nazistene kapitulerte.

Mens krigen raste videre i Asia, kunne europeerne feire freden i maidagene i 1945.

I Storbritannia blir det torsdag minneseremoni i Westminster Abbey og to minutters stillhet over hele landet. Frankrikes president Emmanuel Macron skal legge ned en krans ved Triumfbuen i Paris.

Feiringen i Norge vil foregå over hele landet, og i Oslo deltar kong Harald og kronprins Haakon. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) skal tale, og stortingspresident Masud Gharahkhani legger ned krans ved et minnesmerke på Akershus festning.

Bekymret for framtiden

80-årsdagen markeres samtidig som krigen fortsetter i Ukraina og mange europeiske land planlegger opprustning.

Europeiske Nato-land frykter Russland i en ny situasjon der mange spør seg om de fortsatt kan stole på USAs støtte.

– Fred må aldri tas for gitt, sa Storbritannias kong Charles da han talte til Italias nasjonalforsamling 9. april.

I en rekke land i Europa er borgerne bekymret for framtiden. I en meningsmåling i Norge i fjor svarte 41 prosent at de tror en ny verdenskrig bryter ut i løpet av et tiår.

Tips oss!

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Den påtroppende tyske statsministeren Friedrich Merz varsler både opprustning og nye grep for å gjøre Europa mer uavhengig av USA.

Parade i Moskva

Den britiske historikeren David Reynolds ser det paradoksale i at Tyskland – fienden under andre verdenskrig – nå ligger an til å få en viktig militær rolle i Nato.

– Den nedkjempede fienden er nå en alliert, sier Reynolds til nyhetsbyrået AFP.

Under andre verdenskrig spilte russerne en avgjørende rolle da Adolf Hitlers styrker ble stanset og deretter slått. I dag er det Russland som har invadert et naboland – og sprer frykt over store deler av kontinentet.

Dagen etter at frigjøringsdagen markeres i Vest-Europa, blir det storslått markering og militærparade i Moskva. Kinas president Xi Jinping og Brasils Lula da Silva skal delta i den russiske feiringen av seieren for 80 år siden.

President Vladimir Putin har gjort den russiske seiersdagen til landets viktigste helligdag. Minnet om krigen mot nazistene brukes i retorikken for å øke støtten til krigen mot Ukraina.

Tysk helligdag

Også i Tyskland markeres datoen da naziregimet overga seg. I år er 8. mai for første gang en tysk offentlig helligdag, skriver AFP.

President Frank-Walter Steinmeier skal delta under en gudstjeneste i Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche, som ble delvis ødelagt i flyangrep under krigen.

I Storbritannia begynner feiringen allerede mandag. Da skal kong Charles, dronning Camilla, prins William og hans kone Catherine være til stede under en militærparade i London. Deretter fortsetter markeringene i tre dager til.

Siden 80 år er gått, blir dette trolig en av de siste store 8. mai-markeringene med et betydelig antall veteraner til stede. Historiker David Reynolds mener dagen er viktig for å lære nye generasjoner om krigen.

– Fred er noe vi må jobbe for. Det er lærdommen fra andre verdenskrig, sier han.

Powered by Labrador CMS