Nyheter

PRESIDENTEN: Den franske krigsveteranen Leon Gautier (i rullestol) var til stede på D-dagsmarkeringen sammen president Emmanuel Macron. Gautier var en av 117 soldater i avdelingen Commando Kieffer som deltok i landgangen i Normandie.

Veteraner hedret på D-dagen – 79 år etter landgangen i Normandie

Tirsdag ble noen av de gjenværende veteranen fra D-dagen hedret – 79 år etter at de var med på ett av de store vendepunktene i andre verdenskrig.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I USA brukes betegnelsen The Greatest Generation om dem som ble født mellom 1900 og 1925 og utgjorde brorparten av dem som kjempet i andre verdenskrig, inkludert på strendene i Normandie 6. juni 1944.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det er den største amfibiske militæroperasjonen noensinne og markerte for alvor begynnelsen på slutten av krigen i Vest-Europa. De nazityske okkupantene ble drevet fra skanse til skanse, og en krigstrett befolkning var endelig fri igjen.

På 79-årsdagen var noen av de siste gjenlevende veteranene tilbake på Omaha Beach, der den allierte invasjonsstyrken etablerte ett av sine brohoder. Offisielle representanter og andre besøkende var også med på å hedre dem som kjempet for friheten. For mange ble dagen også en påminnelse om de prøvelsene Ukraina sår overfor i dag.

GRAVER: To soldater går forbi graver pyntet med franske og amerikanske flagg på den amerikanske krigskirkegården i Colleville-sur-Mer i Normandie. For 79 år siden gikk allierte styrker i land i Nord-Frankrike og begynte frigjøringen av det nazi-okkuperte Vest-Europa.
HEDRET: For 79 år siden var de med på landgangen som markerte begynnelsen på slutten av andre verdenskrig i Vest-Europa. Onsdag ble de hedret for innsatsen på D-dagen i 1944.
LANDINGEN: 6. juni og de påfølgende dagene gikk store allierte styrker i land i Normandie og begynte å presse tyske styrker på retretten i de okkuperte områdene i Nordvest-Europa.
OPERATION OVERLORD: Utallige fly, skip og båter – som dette landgangsfartøyet – inngikk i Operation Overlord, kodenavnet på landgangen i Normandie. 1230.000 soldater deltok i den første bølgen. Innen utgangen av juli var halvannen million soldater satt i land.Powered by Labrador CMS