Nyheter

FOLKEMORD: 26. november 1942 ble 532 jøder transportert til Auschwitz med skipet Donau. Forfatteren av en ny bok mener folkemordet på norske jøder startet også før dette.

Historiker mener holocaust i Norge startet tidligere enn Donau-transporten

Folkemordet på jøder i Norge startet ikke med Donau-transporten i 1942, men med inndragning av jøders eiendeler, mener historiker Synne Corell.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I sin bok «Likvidasjonen», som gis ut tirsdag, viser Corell ifølge Klassekampen hvordan det norske byråkratiet deltok i plyndringen av jøder under okkupasjonen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I november 1942 ble 532 jøder transportert til Auschwitz med skipet Donau. Corell mener folkemordet startet også før alle jødiske menn ble arrestert én måned før Donaus avreise. Hun tar i boka til orde for at statens inndragning av jødenes eiendeler må ses på som en helt integrert del av folkemordet.

– Den fysiske og den økonomiske likvidasjonen henger sammen. Kildene jeg har funnet fram til, etablerer dette i enda større grad, sier Corell.

I boka viser historikeren til at fylkesmennene høsten 1941 ble bedt om å kartlegge jøders jordeiendom.

– Hele statsapparatet er involvert i denne kartleggingen. I Stavanger ser det ut som de har prøvd å trenere prosessen. Det er det eneste tegnet til at noen har holdt litt igjen, sier historikeren og forfatteren.

Powered by Labrador CMS