Nyheter

GA UT BOK: Gunnar Sønsteby ga ut boken «Rapport fra nr. 24» i 1960. Her fotografert i Halden i desember 1966.

Rådebank-stjerne skal spille «Kjakan» i ny storfilm

Sjur Vatne Brean har kapret rollen som motstandsmannen Gunnar «Kjakan» Sønsteby. Filmen har fått navnet «NR 24» og har premiere høsten 2024. 

Publisert Sist oppdatert

Krigshelten Gunnar «Kjakan» Sønsteby er kjent som en av de fremste motstandsmennene under andre verdenskrig. Regissør John Andreas Andersen håper nå å trekke norske seere til kinosalene med filmen om Sønstebys innsats under i motstandskampen. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Sønsteby selv skal portretteres av Sjur Vatne Brean. Det skriver VG. 

– Det føles helt uvirkelig, jeg kjenner på en stor ærefrykt overfor denne mannen. Det er veldig interessant som skuespiller, det er en mann som er vanskelig å forstå. Å få prøve å portrettere han er veldig gøy, men også veldig skummelt, sier Brean til avisen. 

Brean er blant annet kjent fra den prisvinnende NRK-serien «Rådebank». For sin rolle som Sivert ble Brean nominerte til prisen beste skuespiller under Gullruten i 2021. 

Les også: «Kjakans» forsvunnede maskinpistol dukket opp etter politirazzia. 

Følger «Kjakans» innsats under krigen

Filmen, som ifølge VG har premiere høsten 2024,  følger «Kjakan» fra han melder seg frivillig til felttoget i april 1940 og senere rekrutteres til illegalt arbeid av Max Manus, før han blir leder for den såkalte Oslogjengen. 

Sabotasjegruppen bestod av elleve medlemmer fra Kompani Linge, som Milorgs sentralledelse i Oslo disponerte. 

Fra våren 1944 og frem til frigjøringen året etter, stod Oslogjengen bak nærmere 50 spesialoperasjoner, deriblant 30  sabotasjeaksjoner og 15 til 16 likvidasjoner. 

Les også: Sønstebyfondet kjøper nasjonalt krigsminne. 

Får navn etter Sønstebys dekknavn

I 1946 ble Sønsteby tildelt Krigskorset med tre sverd. Han har også blitt tildelt den amerikanske Medal of Freedom with Silver Palm og den britiske Distinguished Service Order, samt blitt utnevnt til kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs orden. 

I 2012 ble han den første mottaker av Forsvarets hederskors og han er gjort til æresmedlem av Norges Forsvarsforening. 

Under krigen benyttet Sønsteby en rekke dekknavn, blant annet Erling Fjeld, Gunnar Lier, Krogh, Kjakan og Nr. 24. Filmen, som ifølge NTB har et budsjett på 65 millioner kroner, har fått navnet «NR 24» deretter. 

Gunnar Sønsteby gikk bort i 2012, 94 år gammel.

FØR KRIGEN: Gunnar Sønsteby som vernepliktig gardist.
FIKK ROLLEN: Sjur Vatne Brean skal spille Gunnar Sønsteby i ny film. Her sett under Gullruten i 2021, hvor Rådebank vant pris for beste dramaserie og Brean var nominert til beste skuespiller.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken stod det at André Øvredal, som blant annet står bak filmen «Trolljegeren», skulle regissere filmen. Det er feil. Øvredal var opprinnelig med på prosjektet, men i ettertid har John Andreas Andersen tatt over rollen som regissør. Feilen ble rettet 5. oktober 2023, kl. 12.12. 

Powered by Labrador CMS