Nyheter

GRUNNLOVSDAGEN: På 17. mai kan man se norske flagg over alt, også i forsvarets leirer i Litauen og Jordan. Bildet over er tatt i forbindelse med fjorårets feiring på Skaugum.
GRUNNLOVSDAGEN: På 17. mai kan man se norske flagg over alt, også i forsvarets leirer i Litauen og Jordan. Bildet over er tatt i forbindelse med fjorårets feiring på Skaugum.

Slik feirer norske soldater i utlandet 17. mai

De får ikke sett hovedprosesjonen i Bergen eller barnetoget på Karl Johan, men norske soldater i internasjonale operasjoner gjør likevel sitt for å markere Norges nasjonaldag.

Onsdag 17. mai feirer vi at Norge fikk sin egen grunnlov i 1814. Dagen er for de fleste fylt med korpsmusikk, nasjonalsang, is og pølser. Også de norske styrkene i utlandet gjør sitt for å markere dagen på best mulig måte.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Forsinket feiring i Litauen

Ifølge Arnfinn Sjøenden, som jobber i Hærstabens kommunikasjonsavdeling, blir årets storfeiring noe forsinket for norsk personell i Litauen.

– Den 21. mai vil det bli stor markering for hele styrken med kaker og grillmat levert fra Norge, skriver Sjøenden i en e-post til Forsvarets forum.

Det skyldes at soldatene er på øvelse onsdag. Det vil likevel flagges i felt og nasjonalsangen vil bli avspilt.

Staben som er igjen på leir vil gjennomføre en liten markering før de tar markeringen videre til den norske ambassaden i Vilnius.

Norske styrker i Litauen er en del av Natos forsterkede militære nærvær, med navn Enhanced Forward Presence (EFP). I 2022 er det soldater fra et forsterket mekanisert infanterikompani fra Brigade Nord som utgjør dette bidraget.

Les også: Mandag ble 17 karper sluppet ut i dammen på Akershus festning.

Felles frokost og leker i Jordan

I Jordan blir feiringen litt mer tradisjonell, med felles flaggheising og frokost i leir med alle norske i området.

– Der vil det serveres tilnærmet norsk frokost, før de skal benke seg ned foran tv-apparatene og se på sendingen til NRK med Garden og barnetog, slik som veldig mange gjør hjemme i Norge, forteller Sjøenden.

Deretter skal de gjennomføre tradisjonelle 17. mai-leker som potetløp og spikerslag i planke, før også disse er invitert til den norske ambassaden i Amman. Her skal de gå i 17. mai-tog.

Siden april 2019 har Norge og Jordan hatt et forsvarssamarbeid. Det innebærer blant annet periodevis samtrening mellom Forsvarets spesialkommando (FSK) og jordanske spesialstyrker. Avdelingen har ikke fast tilstedeværelse i Jordan, men de trener periodevis i Norge eller i Jordan.

Les også: Se Milorg-jeger Kristian Bulls unike fredsbilder fra 1945.

Slik feiret norsk personell 17. mai i Mali i 2019:

Powered by Labrador CMS