Nyheter

MER ÅPENHET: Leder i Norsk Offisersforbund Torbjørn Bongo stiller seg bak tilbakemeldinger om mer åpenhet rundt utdeling av krigsmedaljer.

Vil ha mer åpenhet om medalje-begrunnelser

Det bør vurderes om man i større grad kan offentliggjøre begrunnelsen for medaljene som deles ut til norske soldater, mener leder i Norsk Offisersforbund, Torbjørn Bongo.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I helgen publiserte VG saken om at det har vist seg at feil mann ble pågrepet under en av operasjonene forsvarssjef Eirik Kristoffersen har fått den høythengende dekorasjonen krigskorset for.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Siden har mange lesere engasjert seg og delt ulike synspunkter på begrunnelse for tildeling av medaljer. Det sier lederen i Norsk Offisersforbund, Torbjørn Bongo til Klassekampen.

Harald Høiback har skrevet om problematikken i Forsvarets forum: Det handler om innstilling

For forsvarssjefen mottok krigskors-medaljen i 2011, hvor det ble henvist til to operasjoner han var en del av.

– En av tilbakemeldingene jeg har fått, som jeg synes er god og bør vurderes, er om man i større grad kan og bør offentliggjøre begrunnelsen for medaljene som deles ut. Hvert fall for personell som ikke er i direkte operativ tjeneste, sier Bongo til Klassekampen.

I utgangspunktet holdes begrunnelsene bak tildeling av krigsmedaljer hemmelig. Det er Forsvaret selv som velger hvor mye av bakgrunnen som skal offentliggjøres. En del av personellet er ute av operativ tjeneste, og derfor mener Bongo at det bør være mer åpenhet.

– Så jeg tenker at det kunne vært bra. Det ville styrket og opprettholdt legitimiteten til disse medaljene, og gitt folk en bedre forståelse av hvorfor noen får dem.

Powered by Labrador CMS