Nyheter

DEKORERT: Kong Harald (t.v.) mottok i audiens Eirik Johan Kristoffersen i august 2011 i forbindelse med tildelingen av krigskorset på Slottet.

VG: Pågrep feil mann i operasjon som resulterte i krigskors-dekorasjon

Basert på hemmeligstemplede amerikanske krigslogger, melder VG at norske spesialstyrker tok feil mann i en av operasjonene som forsvarssjef Eirik Kristoffersen siden fikk Norges gjeveste dekorasjon, krigskorset, for.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Målet for operasjonen i Afghanistan i september 2007 var å fengsle Taliban-lederen Qari Nejat, nestleder i en av landets 34 provinser. Men i avhør presenterte den pågrepne mannen seg som Mohammad Naseem, og oppga at han var musiker og murer. VG skriver at dette går frem av amerikansk etterretning. Loggene var del av en enorm dokumentlekkasje i Wikileaks. Siden juli 2010 har de ligget offentlig tilgjengelig på internett. Avisen skriver at flere meldinger fra amerikanerne om at fangen var en annen enn først antatt, ble gjort tilgjengelige for Nato- og Isaf-styrkene. I tillegg hadde både den norske ambassaden i Kabul og Forsvaret, ved Etterretningstjenesten, i etterkant informasjon om at fangen var Naseem.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Kristoffersen forteller at han aldri har sett disse krigsloggene før VG viste dem til ham. Han fikk aldri beskjeden om at de hadde tatt feil mann, forklarer han overfor avisen.

VG har spurt Kristoffersen om hvordan det kan ha seg at han, som ledet operasjonen, ikke visste at fangen ikke var Taliban-lederen Nejat.

– To uavhengige kilder pekte ut personen og da tok vi han med. Da vi hadde pågrepet personen i Tagab og overlevert vedkommende, så hadde vi løst vår del av oppdraget, svarer Kristoffersen.

Johan Brun, som ledet rådet som konkluderte med at Kristoffersen burde få medaljen krigskorset, sier til VG at de ikke hadde gjort det om det var mistanke om at det var feil.

– Mener du at dere aldri hadde gitt medaljen? spør VG.

Krigskors-begrunnelsen

I en pressemelding fra Forsvarsdepartementet 8. april 2011 ble bakgrunnen for tildelingen av krigskorset med sverd beskrevet slik:

Daværende major – nå oberst – Eirik Johan Kristoffersen var operasjonsoffiser i Afghanistan i 2007 og 2008. Han var blant annet sjef for bakkestyrken under en spesialoperasjon som da var unik i ISAFs historie. Kristoffersens personlige mot og inngående kjennskap til egen avdelings potensial, samt hans innsikt og evne til å utnytte andre tilgjengelige støtteressurser, var helt avgjørende for at operasjonen kunne gjennomføres.

Ved en annen anledning viste han fremragende mot og fremsynthet mens han koordinerte innsatsen mellom afghanske nasjonale styrker og ISAF-styrken i en kritisk fase av en pågående operasjon. Dette resulterte i at man etter all sannsynlighet fikk forhindret et terroranslag som kunne fått store konsekvenser.

– Innsatsen til Eirik Johan Kristoffersen er særdeles fremragende, også sett i et historisk perspektiv, påpeker statsråden.

– Ja, hvis vi hadde skjønt at her er det noe som kan være galt, da måtte vi grave mye dypere enn det vi gjorde. Og det trengte vi i alle fall ikke da.

Tidligere generaladvokat Arne Willy Dahl satt også i rådet. Han sier til avisen at man kan se for seg at Kristoffersen likevel ville fått krigskorset, hadde rådet fått vite at de tok feil person.

– Man kan jo si det sånn at om det det var en modig handling, så gjør det ikke noe til eller fra på personen man pågriper, sier Dahl.

Han mener det viktigste nå er er at historien blir riktig for ettertiden.

Powered by Labrador CMS