Nyheter:

Carl Bergsvik, Gunn Strand og Mette Seland i Kompetansemiljøet for veteransaker i NAV ble tildelt Forsvarets veteranpris 2020.

– Godt å bli satt pris på

Årets veteranprisvinnere i NAV mener at det har vært viktig å bruke tid til å lytte til veteranene.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg er helt skjelven i knærne. Nå vurderer jeg å utsette pensjonen, og i stedet holde på en stund til, sier Gunn Strand (66).

Hun er flankert av Carl Bergsvik og Mette Seland Pettersen. Sammen utgjør de Kompetansemiljøet for veteransaker i NAV som holder til i Elverum. De sier det er en ære å bli tildelt Forsvarets veteranpris. De har vært i finalen en gang tidligere. Nå stakk de av med prisen. Det oppfatter de som en anerkjennelse av jobben de har gjort.

I begrunnelsen for tildelingen heter det:

«Selv om man kan si at de bare har utført jobben sin, har de mange vitnesbyrd fra enkeltveteraner gjort meget sterkt inntrykk. Disse forteller om personer som har gått langt ut over det som forventes, og som har satt veteranenes behov i forsetet. Vinnerne har gitt hjelp og støtte langt ut over det som jobben vanligvis ville innebære».

Tid til å lytte

– Dette inspirerer til videre innsats, fastslår Gunn Strand.

– Vi har vært lett tilgjengelige, og vi har tid til å lytte. Det er godt å se at andre setter pris på den jobben vi har gjort, supplerer Mette Seland Pettersen.

– Vi har møtt veteraner allerede mens de fortsatt er under Forsvarets oppfølging det første året etter tjenesten hvor vi orienterer om NAV og eventuelle rettigheter, sier Pettersen.

Les også: Om NAV Elverum skulle bli tildelt veteranprisen ville det være en inspirasjon for en arbeidsplass og medarbeiderne, skriver Ola Christensen.

Carl Bergsvik sier at det har betydd noe at de selv har personlig erfaring knyttet til veteransaken. Han viser til at faren til Gunn Strand var krigsseiler, at Mette Seland Pettersen er gift med en veteran og at han selv er Libanon-veteran.

– Det er viktig å få fram at vi ikke er saksbehandlere som fatter vedtak. Vi gir råd og veiledning til veteraner, og til kolleger og veiledere (tidligere saksbehandlere, journ. anm.) i NAV, sier Gunn Strand.

Verdig vinner

– Vinnerne av Forsvarets veteranpris har gjort en innsats langt ut over det som kan forventes. Det er enkeltpersoner som utgjør en forskjell. De var fire gode finalister, og til slutt ble det en verdig vinner.

Det sier forsvarssjef Eirik Kristoffersen til Forsvarets forum.

Les også: Tidligere prisvinner Arild Lihaug er skuffet over at NAV Elverum er innstilt som en mulig vinner av Forsvarets veteranpris.

Han mener Forsvarets veteranpris bidrar til anerkjennelse og respekt av den innsatsen norske soldater har gjort i forbindelse med tjeneste i utlandet.

– Jeg har fulgt med på utdelingene helt siden de ble etablert da Jon Ivar Kjellin ved Kystjegerkommandoen fikk prisen i 2013, sier Kristoffersen.

Forsvarssjefen sikter til den første prisutdelingen da nevnte Kjellin og Terje Sæterbø ble tildelt prisen.

– Tildelingen av Forsvarets veteranpris er et godt og samlende tiltak, sier Kristoffersen.

Et viktig signal

Han mener at tildelingen av prisen til Kompetansemiljøet for veteransaker i NAV, sender et viktig signal.

– Veteraner er ressurspersoner. De fleste kommer hjem uskadd, men noen kommer ikke helt «hjem». Vi er alle avhengige av at det offentlige systemet i Norge fungerer enten det er ved helseforetak eller NAV, og det er enkeltpersoner som sørger for det.

– Jeg håper denne prisen kan inspirere folk i og utenfor Forsvaret til å yte det lille ekstra, sier Kristoffersen.

Powered by Labrador CMS