Nyheter:

Amerikanske marineinfanterister under øvelse Trident Juncture i 2018. Nå reduserer amerikanerne antallet soldater som deltar på året vinterøvelse Cold Response. (Foto: Ole-Sverre Haugli/Forsvaret)

USA trekker 3000 soldater fra Cold Response

På grunn av den sikkerhetspolitiske situasjonen har USA valgt å trekke flere tusen soldater fra årets vinterøvelse

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra 2. til 18. mars gjennomføres feltdelen av vinterøvelsen Cold Response. Inntil nylig var det meldt opp mot 19.000 soldater. Nå har imidlertid den sikkerhetspolitiske situasjonen ført til at USA har valgt å trekke over 3.000 soldater fra øvelsen, sier talsmann ved Forsvarets operative hovedkvarter, Ivar Moen, til Forsvarets forum

Det var avisa Fremover som først omtalte saken.

– Det gjennomføres en planleggingskonferanse i neste uke. Der vil vi diskutere hvilke tilpasninger vi må gjøre som et resultat av at amerikanerne reduserer sin deltagelse. Vi tar nå utgangspunkt i at 15.500 soldater skal delta på øvelsen. Men det tallet kan både øke og reduseres ytterligere, sier oberstløytnant Moen, til Forsvarets forum.

Amerikanske marineinfanterister går på ski i Porsangmoen leir som en del av forberedelsene til Cold Response 2016. (Foto: Ine Nyås Moe/Forsvaret)


VIL PÅVIRKE ØVELSEN

På forhånd var det varslet at årets utgave ville bli tidenes mest omfattende vinterøvelse i Nord-Norge. Men med redusert amerikansk deltagelse blir årets Cold Response ganske gjennomsnittlig. Tidligere øvelser har ligget på mellom 14–16.000 soldater.

– Har det kommet signaler om at andre land også reduserer antallet soldater?

– Nei, det har ikke kommet slike signaler. Vi var forberedt på at det kunne komme endringer. Men den amerikanske uttrekkingen er av en slik størrelse at det vil påvirke øvelsen. Men nå har vi nok tid frem til Cold Response slik at vi klarer å justere aktiviteten slik at utbyttet av øvelsen blir like godt.

– Dette skal diskuteres på planmøtet neste uke, hvor alle deltagende nasjoner møtes, forteller Ivar Moen.

Flere allierte styrker bruker Cold Response som en «eksamen» på gjennomført vintertjeneste i nord. Styrkene som allerede er på vintertrening i Norge, i Trøndelag og i Indre Troms, blir med på øvelsen som planlagt. Hovedhensikten med øvelsen er at soldatene skal få trene i krevende vinterforhold.

– Og det skal vi få til sier Moen.

På Elvegårdsmoen i Bjerkvik har man bygget en leir som skal huse 2000 allierte soldater under Cold Response 2020.

STORT ØVINGSOMRÅDE

Soldat fra 2. bataljon under Cold Response 2016. (Foto: Sofie Carlsson/Forsvaret)

Under Cold Response 2020 vil det delta styrker fra Norge, Sverige, Finland, Danmark, Tyskland, Belgia, Nederland, Frankrike, Storbritannia og et sterkt redusert bidrag fra USA.

Øvelsen foregår fra Narvik i sør til Finnmark i nord, men hoveddelen av øvelsen foregår i Troms hvor også amerikanske soldater trener til daglig.

– Hvordan vil sivilbefolkningen merke at Cold Response pågår?

– Det er ikke tvil om det vil påvirke normalsituasjonen. Det vil bli økt trafikk på veiene og støy i form av helikopter og flyaktivetet. Men i området vi øver er lokalbefolkningene vant med militær aktivitet. Vi vil bruke etablerte informasjonskanaler for å spre informasjon om øvelsen. Blant annet en daglig oversikt som informerer om hvor det er størst aktivitet, sier Moen.


Powered by Labrador CMS