Nyheter

JULEJOBB: Frivillige ved Peterson Air Force Base svarer telefonsamtaler og mail fra barn som følger med på hvor julenissen befinner seg.

USAs luftforsvar holder på julenisse-tradisjon

Barn over hele verden venter spent på at julenissen skal komme på besøk. Underveis skal U. S. Air Force spore Rudolf og nissens reise jorden rundt. 

Publisert Sist oppdatert

Bevæpnet med radarer, sensorer og fly holder ansatte ved Peterson Air Force Base i Colorado nøye øye med julenissen og sleden hans, fra det øyeblikket han forlater Nordpolen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Nok en gang vil de dele opplysningene med verden fra og med julaften slik at folk kan følge med på julenissens ferd.

North American Aerospace Defence Command (Norad), militærkommandoen som er ansvarlig for å beskytte det nordamerikanske luftrommet, har på nytt lansert nettstedet noradsanta.org, kontoer i sosiale medier og en nisse-app. 

Der er nedtellingen allerede i gang til den offisielle sporingen av nissen starter.

Vet ikke om nissen bruker KI

Forsvaret vil spore julenissen med samme teknologi som de bruker resten av året, ifølge Norad, som sier de er nysgjerrige på om han har tatt i bruk ny teknologi på reisen.

– Vi er i stand til å følge lyset fra Rudolfs røde nese, sier oberst i luftforsvaret Elizabeth Mathias med glimt i øyet.

– Jeg vet ennå ikke om han har tatt i bruk kunstig intelligens. Så jeg er spent på om sleden er mer avansert i år, sier hun.

Startet ved en feil

Den amerikanske tradisjonen med å spore julenissen begynte i 1955, da luftforsvarets oberst Harry Shoup ved en feil ble oppringt av et barn som trodde hun ringte julenissen.

JULESTEMNING: På frivilligsenteret på Peterson Air Force Base i Colorado Springs er det duket for jul.

Shoup var rask på labben og forsikret jenta om at han var julenissen. Etter hvert som flere anrop kom inn, satte han en vaktleder til å besvare telefonene, og tradisjonen var i gang.

Men U. S. Air Force hadde allerede fulgt julenissen over USAs luftrom tilbake i 1948:

Den 2. desember ble det sendt ut en pressemelding om at en av deres radarer hadde oppdaget «én uidentifisert slede, trukket av åtte reinsdyr, 14.000 fot over bakken, med kurs 180 grader». 

Dette ble ikke gjentatt de kommende årene, før Shoup gjenopptok jule-oppdraget på femtitallet.

Norad får hjelp av rundt 1100 frivillige fra hele verden som skal besvare anrop fra et dedikert operasjonssenter i Colorado Springs i julen.

Operasjonssentralen åpner klokken 12 på julaften norsk tid og er åpen til klokken 8 om morgenen 1. juledag. I tillegg kan folk logge inn på internett for å se om julenissen er langt unna deres hus, og så er det bare å glede seg.

Powered by Labrador CMS