Nyheter

IRIS-T: Det tyske systemet Iris-T avbildet under en øvelse på Island i 2007.
IRIS-T: Det tyske systemet Iris-T avbildet under en øvelse på Island i 2007.

Ukraina har fått det tyske luftforsvarssystemet Iris-T

Ukrainas forsvarsminister Oleksij Reznikov kalte det en «ny æra» da systemet kom for en uke siden. President Zelenskyj takker Tysklands statsminister Olaf Scholz for leveransen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette tyske systemet beskytter ikke bare ukrainsk luftrom. Det ivaretar europeisk stabilitet ved å begrense russisk terror, som rammer landet vårt nå og deres land i fremtiden, sa Volodymyr Zelenskyj i en videotale til EU-toppmøtet som ble holdt i Brussel torsdag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det første Iris-T-systemet ankom Ukraina for en uke siden. Ukrainas forsvarsminister Oleksij Reznikov kalte det en «ny æra».

Tyskland ønsker i første omgang å sende fire slike systemer til Ukraina, til en verdi av nærmere 1,5 milliarder kroner.

Systemet kan beskytte en mellomstor by, og kan skyte mot mål som befinner seg i en høyde på opptil 20 kilometer i luften. Systemet har en rekkevidde på 40 kilometer.

Zelenskyj sa i talen at Ukraina trenger flere luftforsvarssystemer for å kunne få på plass et pålitelig luftskjold, og han henvendte seg spesielt til Frankrike og Italia, samt USA, med dette ønsket.


Powered by Labrador CMS