Nyheter

STRESSMESTRER: Sage er en tre år gamme labrador retriever, som skal være med om bord på USS Gerald R Ford.

Hangarskip får skipshund for å hjelpe mannskapet med psykisk helse

USS Gerald R. Ford har forlatt Norfolk på sin første globale oppdrag. Stressmestringshunden Sage er med på seilasen.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

USAs nyeste hangarskip forlot marinebasen i Norfolk i Virginia 2. mai. Farkosten, som er det største hangarskipet som noensinne er bygget, ble sjøsatt i 2013. Men først nå er skipet på sitt første globale oppdrag, etter en rekke kortere seilaser.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Skipets besetning er består ikke bare av tobente skapninger. Om bord er også hunden Sage. Labrador retrieveren er med som et eksperiment, for å øke trivselen og velferden om bord, skriver Stars and Stripes, avisen til det amerikanske forsvaret.

– På mange måter bidrar Sage til å gjøre livet mer normalt. Akkurat som folk har kjæledyr hjemme, er det en del av et normalt liv vi nå kan tilby på sjøen, sier skipsprest på USS Gerald R. Ford Genevieve Clark.

Det er første gang et amerikansk krigskip har med seg en hund som skal hjelpe med besetningens mentale helse. Sage har fått spesialtrening for å takle oppgaven, og skal kunne hjelpe mannskapet med å regulere pusten deres, om det trengs.

Ifølge Clark kan hun kjenne igjen sjømenn som trenger oppmerksomhet.

Sage er sponset av Mutts With a Mission, en veldedig organisasjon som hjelper veteraner og andre som kan trenge assistanse fra spesialtrente hunder.

Ifølge talsperson for Sjøforsvaret Michel Hayes har ingen norske krigsskip skipshund om bord. Men Sage avlegger muligens Norge en visitt. Ifølge Dagens Næringsliv har USS Gerald R. Ford kurs mot Norskehavet.

«Det kan være at «Gerald R. Ford» legger turen innom Oslo også, men det er ikke mulig å få bekreftet», skriver avisens kommentator Sverre Strandhagen.

SKIPSHUND: Kaptein Richard Burgess og hunden Sage om bord på USS Gerald R. Ford.

Ifølge skipsprest Clark vil verdien av å ha en hund om bord bare bli mer tydelig etter hvert som hangarskipet fortsetter sin ferd.

– Sage kommer til å bli viktigere selskap for individer og til og med mindre grupper når de merker stressfaktorene ved lange seilaser, sier han til Stars and Stripes.

Powered by Labrador CMS