Nyheter

TINGRETTEN: Den antatte Wagner-avhopperen Andrej Medvedev og hans forsvarer Brynjulf Risnes var i Oslo tingrett i april 2023, fordi Medvedev ble tiltalt for å ha deltatt i et slagsmål utenfor en pub i Oslo sentrum og for vold mot politiet.

Reuters: Medvedev sier han vil tilbake til Russland

Antatt Wagner-avhopper Andrej Medvedev dukket opp i Norge i januar og søkte om asyl, men fant ikke roen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den antatte Wagner-avhopperen Andrej Medvedev sier i videoer lagt ut på Youtube at han ønsker å reise tilbake til Russland. – Høres ut som en misforståelse, sier advokaten hans.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Medvedev kom til Norge natt til fredag 13. januar. Han ble pågrepet i Pasvik i Finnmark, mistenkt for å ha tatt seg ulovlig over den norsk-russiske grensen. 26-åringen fortalte til norske myndigheter at han hadde hoppet av fra den beryktede, russiske private leiesoldatgruppen Wagner.

Medvedev sier nå ifølge nyhetsbyrået Reuters i en av flere videoer som er lagt ut på Youtube at han vil reise tilbake til hjemlandet, selv om det kan være farlig for ham i Russland.

Den angivelige avhopperen sa i forbindelse med asylsøknaden at det ville bety døden for ham om han ble utlevert til Russland.

Ifølge den russiske menneskerettsorganisasjonen Gulagu.net skal Medvedev ha hatt en fire måneder lang kontrakt med Wagner-gruppen fra 6. juli i fjor. Han skal ha rømt da denne utløp.

Har kontaktet ambassaden

26-åringen sier i en video at han føler seg som «en slags gutt i et stort spill», og det ønsker han ikke lenger å være.

– Jeg har nylig bestemt meg for at jeg er klar til å reise tilbake til den russiske føderasjonen. Jeg har kontaktet den russiske ambassaden i Oslo for å få hjelp, sier Medvedev i en av fem korte videoer, ifølge Reuters.

Han legger til at dette er en beslutning han har tatt helt på egen hånd.

Russlands ambassade i Oslo bekrefter at Medvedev har tatt kontakt.

– Vi bekrefter at Medvedev ble mottatt på konsulæravdelingen ved ambassaden innenfor vanlige konsulære funksjoner. Spørsmålet om hans retur til Russland skal løses i henhold til den russiske lovgivingen, opplyser Timur Tsjekanov ved Russlands ambassade til NTB.

Mangler papirer

– Når det gjelder Medvedevs ønske om å komme tilbake til Russland så er dette hans egne initiativ, sier han.

Advokat Brynjulf Risnes, som representerer Medvedev i Norge, bekrefter at hans klient har vært i kontakt med ambassaden. Så vidt han vet dreier det seg om at Medvevev ikke lenger har noen identifikasjonspapirer og at han ønsker det.

– At han skal ha bestemt seg for å reise hjem, det kjenner ikke jeg til, sier Risnes.

Ville bli i Norge

Da NTB snakket med Medvedev i februar, gjorde han det klart at han ønsket å bli værende i Norge og at han var klar til å vitne mot Putin og Wagner-gruppen. Han har sagt at han har overlevert bevismateriale til norsk politi.

Medvedev har tidligere fortalt at han ble jaget av russiske grensesoldater da han krysset grensen til Norge.

– Jeg hoppet over to gjerder, jeg gikk gjennom en liten skog, gikk ut til kanten av en elv. Jeg gikk på isen og ble jaget av russiske grensesoldater. De slapp løs en hund, men den satte seg fast i piggtråd. Jeg hørte to skudd, snudde meg raskt og kom meg over isen og kom meg over på norsk side, på den norske bredden, sa Medvedev til NRK i slutten av januar.

Fant ikke roen i Norge

Historien skapte overskrifter over hele verden som et sjeldent eksempel på en som hoppet av til et vestlig land etter å ha hevdet å ha kjempet for Wagner-leiesoldatgruppen i Ukraina.

Den gang sa Medvedev at han søkte asyl i Norge fordi han fryktet for livet etter å ha vært vitne til drap og mishandling av russiske fanger rekruttert av leiesoldatgruppen for å kjempe i Ukraina.

I en video publisert onsdag 17. mai sa Medvedev at han ville levere inn dokumenter «i morgen». Dokumenter som han mener kan bidra til å lette returen til Russland.

– Jeg håpet at jeg kunne finne fred og ro her, at jeg kunne legge igjen all politikken, krigen, hæren, men på en eller annen måte klarte jeg ikke det, sier Medvedev på russisk i videoen.

– Vi får se hva som vil skje i Russland. Hvis de dreper meg, ok. Hvis de ikke gjør det, tusen takk. Hvis jeg lever, enda mer takk, sier han.

Advokaten: – Høres ut som en misforståelse

Medvedevs norske advokat har snakket med ham i etterkant av at videoene ble lagt ut. Han sier at han ikke vet om Medvevev mener at han vil hjem.

De venter fortsatt på svar om Medveves asylsøknad.

Medvedev ble i april dømt til 14 dagers betinget fengsel for ordensforstyrrelse og for bæring av luftpistol på offentlig sted. Han var tiltalt for vold mot offentlig tjenestemann, men ble frikjent for dette.

Reuters melder at de ikke har klart å få tak i Medvedev på telefon. Han har heller ikke besvart NTBs henvendelser.

Kommunikasjonssjef Åste Dahle Sundet i Kripos sier til NTB torsdag at Medvedev hos dem fremdeles kun har status som vitne til mulige krigsforbrytelser.

– Fra vår side er han fri til å reise hvis han vil, sier Sundet.

– Sliter med å tilpasse seg

I en oppdatering fredag om Medvedevs påståtte flytte-planer skriver NTB at Brynjulf Risnes mener klienten ikke har bestemt seg for å reise til Russland, tross videoer der han sier det motsatte.

– Jeg er helt sikker på at han ikke har fattet en beslutning om å dra til Russland. Men han syns livet som asylsøker er vanskelig og sliter med å tilpasse seg, sier advokat Brynjulf Risnes til Aftenposten.

Powered by Labrador CMS