Nyheter

TRAFF UBÅT: Fregatten HMS Northumberland som traff en russisk ubåt med slepesonar i 2020.

Britisk fregatt traff russisk ubåt i 2020

Fregatten HMS Northumberland brukte en slepesonar som traff en russisk ubåt. Det britiske forsvarsdepartementet har bekreftet hendelsen som fant sted i Nord-Atlanteren.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Sent i 2020 kom en russisk ubåt, som ble sporet av HMS Northumberland, i kontakt med slepesonaren til fregatten, skriver det britiske forsvarsdepartementet i en uttalelse.

The Royal Navy sporer regelmessig utenlandske skip og ubåter for å sikre forsvaret av Storbritannia, heter det videre i uttalelsen.

Fregatten var del av en hangarskipsgruppen Carrier Strike Group 21 som opererte nord i atlanterhavet. Offisielle pressemeldinger angående aktiviteten mellom september og desember 2020 nevner ikke hendelsen.

– Hva i helvete var det vi traff?

Kollisjonen ble først omtalt i et tv-programmet «Warship: Life At Sea» som følger mannskapet om bord på fregatten HMS Northumberland, ifølge nettstedet The Drive. Det var et TV-team fra Channel 5 som fikk dokumentert hendelsen.

Like etter kollisjonen utbryter mannskaper om bord i fregatten: «Hva i helvete var det vi akkurat traff?»

Det britiske forsvarsdepartementet kommenterer vanligvis ikke operasjoner, men bekrefter kollisjonen, trolig fordi hendelsen ble fanget på kamera. Kilder i departementet sier til BBC at de ikke tror at den russiske ubåten rammet sonaren med overlegg.

Et ubåt-periskop ble observert av et Merlin helikopter, før den russiske ubåten dykket og traff slepesonaren til HMS Northumberland. Hendelsen fant sted i Atlanterhavet, like sør for polarsirkelen.

Det er uklart hvor store skadene var på skipene som var involvert i sammenstøtet. Men ifølge ubekreftede rapporter måtte fregatten gå til kai i Skottland for å reparere slepesonaren. Den består av en rekke «hydrofoner» som er mikrofoner som fangerr opp lydbølger under vann.

Disse brukes blant annet for å lokalisere og spore ubåter, og kan slepes etter marinefartøy.

Fikk du med deg denne?: Russisk admiral påstår at Kursk sank etter kollisjon med Nato-ubåt

Advarte om økt russisk ubåt-aktivitet

Hendelsen fant sted etter at det britiske og amerikanske forsvaret hadde slått alarm om økt aktivitet av russiske ubåter i Nord-Atlanteren. Den russiske marinen har i de siste årene fått tilført moderne, mer stillegående ubåter, som er vanskeligere å oppdage og spore.

Det er sannsynlig at den russiske ubåten, som kom i kontakt med slepesonaren, skygget hangskipsgruppen ledet av hangarskipet Queen Elisabeth, skriver The Drive.

Powered by Labrador CMS