Nyheter

I DUELL: Statsminister Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre etter torsdagens statsministerduell i Trondheim. Veteranpolitikk var ett av temaene.
I DUELL: Statsminister Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre etter torsdagens statsministerduell i Trondheim. Veteranpolitikk var ett av temaene.

Solberg erkjenner at veteranpolitikken har vært for dårlig i Norge

Under statsministerduellen torsdag fikk hun spørsmål fra faren til en veteran.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hans-Arne Jacobsen, far til en av de 10.000 som har tjenestegjort for Norge i Afghanistan og nå kommet hjem, spurte i statsministerduellen i Trondheim torsdag kveld Solberg om hva hun vil gjøre for veteraner som sliter mentalt eller fysisk i kjølvannet av krigen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Solberg sier hun har forståelse for at situasjonen nå er verre for Afghanistan-veteraner enn før den siste offensiven der Taliban overtok kontrollen over landet.

– Dette kommer til å kunne skape enda større utfordringer. Vi har vært for dårlige på veteranpolitikk, men det har blitt bedre. De som reiser ut, er bedre forberedt, og apparatet rundt har blitt mer profesjonelt, og de får bedre oppfølging i etterkant, sier Solberg.

Hun sier det ikke eksisterer en helhetlig plan for hvordan man skal ivareta Afghanistan-veteranene nå, men understreker viktigheten av å bedre oppfølgingsapparatet og ta mer hensyn til veteranenes pårørende.

Støre fikk samme spørsmål og innledet med å takke soldatene for å nær sagt ha reddet livet hans da han møtte soldatene ute i felt som utenriksminister.

– Vi har mistet ti liv, men mange har også sår med seg hjem, og ikke minst sår på sinnet. Det må være et tilbud når de kommer hjem, en full anledning til helsesjekk. I det lange løpet må vi også ha et opplegg som sikrer veteranene tilgang på helsehjelp i kommunene der de bor, og bruke nettverket av veteraner. Vi må ha dialog med dem og hjelpe dem i ny jobb, og videre i livet, sier Støre.

Powered by Labrador CMS