Nyheter

SPIONPROGRAM: Et spionprogram utviklet av israelske NSO Group er funnet i telefonene til to regimekritikere i Polen, en advokat og en statsadvokat.
SPIONPROGRAM: Et spionprogram utviklet av israelske NSO Group er funnet i telefonene til to regimekritikere i Polen, en advokat og en statsadvokat.

Spionprogramvare funnet i telefonene til polske regimekritikere

Spionprogramvaren Pegasus, som er utviklet av israelske NSO Group, er funnet i mobiltelefonene til to regimekritikere i Polen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Programvaren er funnet i telefonen til advokaten Roman Giertych som før valget i 2019 representerte to av Polens fremste opposisjonspolitikere, tidligere statsminister Donald Tusk og tidligere utenriksminister Radek Sikorski.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Pegasus-programvare er også funnet i telefonen til den polske statsadvokaten Ewa Wrzosek, som har ledet an i kritikken av den polske regjeringens angrep mot rettsvesenets uavhengighet i landet.

Vil ikke svare

En talsmann for den polske sikkerhetstjenesten, Stanislaw Zaryn, vil ikke svare på spørsmål om hvorvidt polske myndigheter er å finne på kundelista til NSO Group.

– Påstander om at polske tjenester benytter operative metoder i politisk øyemed, er uberettiget, ifølge Zaryn.

Få timer før Zaryn svarte skriftlig på spørsmål fra AP om saken, ba påtalemyndigheten i landet om arrestordre på Giertych, angivelig i forbindelse med en etterforskning av økonomisk kriminalitet. Advokaten kaller anklagene for absurde.

Kjøpte programvare

Den uavhengige polske kringkasteren TVN avdekket i 2019 at polsk økokrim hadde kjøpt spionprogramvare til bruk i telefoner for 8 millioner dollar, men det er ikke kjent fra hvem.

Pegasus-programvaren er tidligere funnet på telefonene på politiske ledere, regimekritikere, menneskerettsaktivister, advokater, journalister og andre verden over.

USA har satt NSO Group på sin svarteliste, og selskapet er også saksøkt av IT-giganten Apple.

NSO Group nekter for å ha gjort noe galt og hevder programvaren kun er solgt til land for bruk i bekjempelse av terrorisme og kriminalitet.

Les mer: Russisk ubåt testet kryssermissil i Japanhavet

Powered by Labrador CMS