Nyheter

NAVAL STRIKE MISSILE: NSM avfyres fra kystkorvetten KNM Gnist utenfor Andøya. Nå skal det anskaffes flere missiler og overhaling av eksisterende våpen.

Undertegnet kontrakt om flere NSM-missiler til Sjøforsvaret

Kongsberg Defence & Aerospace og Forsvarsmateriell har signert kontrakt for Naval Strike Missile til en verdi på over 1,4 milliarder kroner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Våpnene skal brukes om bord på Sjøforsvarets fregatter og kystkorvetter. Det er snakk om to kontrakter; en for Naval Strike Missile (NSM) og tilhørende utstyr, samt en for å utføre vedlikehold på eksisterende beholdning av våpnene.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

De to kontraktene har til sammen en verdi på rundt 1,4 milliarder kroner, skriver Kongsberggruppen i en pressemelding.

– Trekantsamarbeidet mellom Kongsberg, Forsvaret i Norge og Forsvarets forskningsinstitutt er nøkkelen til at vi klarer å ta fram slike avanserte og komplekse systemer. Vi er også svært stolte over å kunne være med på en vedlikeholdsavtale som skal gi økt levetid, og som sikrer at Sjøforsvaret forblir operative med denne viktige kapabiliteten, sier Øyvind Kolset, Executive Vice President i Kongsberg Defence & Aerospace i meldingen.

NSM er opprinnelig et sjømålsmissil, men er videreutviklet for også å brukes mot mål på land. Kryssermissilene utgjør idag hovedvåpenet på norske fregatter og kystkorvetter.

– Gjennom en grundig overhaling av de eksisterende missilene og anskaffelse av et antall nye vil vi sørge for at Norge har en relevant NSM-beholdning for både fregattene og korvettene ut fartøyenes planlagte levetid, sier Mette Sørfonden, direktør i Forsvarsmateriell.

Samarbeid med Tyskland om missil-anskaffelse

Foruten Norge har det amerikanske forsvaret investert i våpensystemet, som har blitt brukt i en rekke skarpskytingsøvelser. Det jobbes med å integrere missilene på flere fartøyer, samtidig som US Marine Corps har skutt missiler fra ubemannede feltvogner av typen Oshkosh JLTV.

I juli la Tyskland og Norge inn ordrer hos Kongsberg Gruppen for 8,2 milliarder, for deler til kampsystemet på Tysklands ubåter og NSM-missiler til begge land. Dette er snakk om den siste varianten av missilet av typen NSM Block 1A.

Missilene anskaffes gjennom å utløse en opsjon i kontrakten som ble undertegnet sommeren 2021. Dette er for å erstatte NSM som gikk tapt med forliset av fregatten «Helge Ingstad».

De nye missilene vil bli levert fra 2024, med siste leveranse i 2025, ifølge Forsvarsmateriell.

Powered by Labrador CMS