Nyheter:

Norske styrker skal fortsatt være i Irak

Tyske og nederlandske styrker innstiller sin virksomhet i Irak på grunn av trusselnivået, og norske styrker i landet har også iverksatt tiltak.

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

USA mener at det foreligger konkrete trusler fra Iran-støttede militsgrupper mot vestlige mål i Irak og evakuerer nå deler av sitt personell fra ambassaden i Bagdad og konsulatet i Arbil. 

Tyskland og Nederland opplyste onsdag at deres styrker i Irak inntil videre innstiller sin virksomhet. 

– Den tyske hæren har innstilt treningen av irakiske soldater, sier en talsmann for forsvarsdepartementet i Berlin, Jens Flosdorff.

Tyskland har rundt 160 soldater i Irak, 60 av dem i Taji rett nord for Bagdad og 100 i Arbil i Nord-Irak. Nederland har drøyt 50 soldater i Arbil, men innstiller også virksomheten som følge av «trusler», ifølge nyhetsbyrået ANP. 

70 soldater

Norge har rundt 70 soldater i Irak, der de deltar i den USA-ledede koalisjonen mot IS og støtter irakiske regjeringsstyrker. Soldatene er stasjonert ved Ain al-Asad-flybasen i Anbar-provinsen.

– De norske styrkene vurderer kontinuerlig sikkerhetssituasjonen og trusselbildet og har de siste dagene iverksatt enkelte tiltak, opplyser oberstløytnant Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter til NTB.

Ifølge Moen innstiller ikke de norske soldatene sin virksomhet i landet, men han beskriver aktivitetsnivået som lavt. 

– Oppdraget er å støtte irakiske sikkerhetsstyrker. De er nå inne i en rolig periode. De oppholder seg stort sett i leiren, sier Moen.

Økende trussel, ifølge USA

Onsdag beordret USA alle ansatte ved landets ambassade i Bagdad og konsulatet i Arbil, som ikke har «essensielle» funksjoner, til å forlate Irak umiddelbart. 

Amerikansk UD viser til at en rekke «terrorist- og opprørsgrupper» er aktive i landet, blant dem «anti-amerikanske sekteriske militser» som kan «true amerikanske statsborgere og vestlige selskap». 

– Det er direkte knyttet til Iran, en rekke trusler er direkte knyttet til Iran, sier en anonym tjenestemann i amerikansk UD onsdag kveld. 

Ifølge tjenestemannen kommer truslene fra sjiamuslimske militsgrupper som kontrolleres av den iranske revolusjonsgarden. 

I forrige uke sa USA at de hadde oppdaget nye trusler fra Iran og Iran-støttede væpnede grupper mot amerikanere og amerikanske interesser i regionen, og søndag ble amerikanske statsborgere frarådet å reise til Irak. 

– Ingen økt trussel

Den britiske generalmajoren Chris Ghika, som har en sentral posisjon i den USA-ledede koalisjonen mot IS, avviser at trusselen fra Iran eller Iran-støttede grupper har økt i regionen. 

– Nei, det er ikke noen økt trussel fra Iran-støttede styrker i Irak og Syria, sier han. 

Koalisjonen følger nøye med både på Iran-støttede «og en lang rekke andre grupper» i regionen, sier Ghika.

– Det er et betydelig antall militsgrupper i Irak og Syria, og vi ser på det nåværende tidspunkt ingen økende trussel fra noen av dem, sier han. 

Ikke i samsvar

U.S. Central Command, som leder USAs militære operasjoner i Midtøsten, Nord-Afrika og Sentral-Asia, likte ikke uttalelsen fra den britiske generalmajoren. 

– Uttalelsen er ikke i samsvar med de troverdige truslene fra Iran-støttede styrker vi har identifisert i Midtøsten, heter det i en uttalelse. 

– Som følge av dette er koalisjonen nå i høy beredskap og vi fortsetter å overvåke troverdige og mulige umiddelbare trusler mot amerikanske styrker i Irak, het det videre. 

Psykologisk krigføring

Forrige uke ble det kjent at USA utplasserer et hangarskip og langdistanse-bombefly i Midtøsten. Målet er å sende et klart budskap til Iran om at «ethvert angrep på amerikanske eller alliertes interesser vil bli møtt med nådeløs kraft», ifølge president Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton.

Bolton har i flere tiår tatt til orde for at USA bør angripe Iran militært, blant annet i 2015 i et innlegg under tittelen «Bomb Iran» i The New York Times. 

Iran anklager USA for psykologisk krigføring og har varslet at landet går bort fra deler av atomavtalen, som USA trakk seg fra i mai i fjor. 

Britene bekymret

Storbritannias utenriksminister Jeremy Hunt er blant dem som advarer USA mot å trappe opp konflikten med Iran. 

– Vi er svært bekymret over faren for at en konflikt kan bli utløst ved et uhell, slo han fast etter at USAs utenriksminister Mike Pompeo ba om et hastemøte med europeiske kollegaer for å orientere om amerikanernes syn på Iran-trusselen. 

– Vi trenger en periode med ro for å sikre at alle forstår hvordan motparten tenker, la Hunt til. 

Putin advarer

Russlands president Vladimir Putin, som tirsdag møtte Pompeo i Sotsji, advarer også USA mot opptrapping. 

Den amerikanske strategien med å legge «maksimalt press» på Iran vil bare drive iranerne opp i et hjørne, sier Putins talsmann Dmitrij Peskov. 

– Dette gir aldri resultater. Prosessen med å komme fram til enighet stanser tvert imot opp, sier han til TASS.

Powered by Labrador CMS