Nyheter:

Norsk FN-sjef i Midtøsten: – Man føler seg hjelpeløs

En hel region blir påvirket av den israelske bombingen på Gaza.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det forteller den norske sjefen for FNs observatørstyrker i Midtøsten, generalmajor Kristin Lund til Forsvarets forum. Hun har hovedkvarter i Jerusalem.

Mandag nådde de første videobildene av den israelske offensiven mot Gaza den vestlige verden. Aksjonene og de målrettede bombingene av Hamas-kontorer og bygninger kom som et svar på det som skal ha vært flere raketter avfyrt mot mål i Israel.

Situasjonen på Gazastripen påvirker FNs operasjoner på alle måter. Det bekrefter Lund. Hun er sjef for FNs observatørkorps UNTSO (United Nations Truce Supervision Organization). Hun koordinerer FNs innsats både militært og sivilt.

Kristin Lund på jobb som norsk sjef for observatørene i UNTSO. FOTO: PRIVAT
General Michel Aoun er forsvarssjef i Libanon, og her har UNTSO-sjef Kristin Lund et møte med ham.


GJØR INNTRYKK

Generalmajoren er for tiden på reise til Amman i Jordan, og hun forteller at de siste dagene med israelsk bombing og operasjoner på Gazastripen gjør sterke inntrykk.

– Ingen av FNs medarbeidere eller familier har direkte relasjoner med innbyggere i Gaza, men det betyr jo ikke at de ikke føler med sitt folkeslag.

– Har noen av dine medarbeidere eller kontakter komme til skade?

– Nei, vi har ingen meldinger om det. Men det er flere medarbeidere som er direkte eller indirekte rammet av at Gaza blir bombet så kraftig. Det gjør selvsagt inntrykk på oss i FN at medarbeidere har det svært vanskelig, sier Lund.

Til VG forteller tolken Sami Abu Salem, at Gazas innbyggere frykter full krig.

– Folk løper til butikkene for å kjøpe hermetikk. Vi forventer en forverring. Det har vært droner i luften over oss i dagevis. sier Salem.

Norsk Folkehjelps generalsekretær Henriette Westhrin er i Palestina. 

– Vi håper at den rapporterte våpenhvilen til tross for umiddelbare brudd vil respekteres, men situasjonen er uforutsigbar og alle frykter en ny krig, skriver hun i en pressemelding. 

Føler seg hjelpeløs

Lund har vært observatørkorps-sjef siden utnevnelsen i oktober i 2017, en styrke som ble opprettet i 1948. Norge har sendt militært personell til styrken i over 60 år. Akkurat nå er 14 menn og kvinner fra Forsvaret i tjeneste for FN. Til sammen er det 153 observatører.

Lund og hennes observatører skal på vegne av FN overvåke fredsavtalene mellom Israel og Syria og Israel og Egypt.

– Hva er vanskeligst akkurat nå?

– Man føler seg jo hjelpeløs når man sitter så nære og ser hva som skjer. Jeg har ikke mandat til å foreta meg noe mot krigshandlingene. Det er aldri lett å være vitne til vold og ikke å kunne gjøre noe, sier Lund.

– Hva er mandatet?

– Det er å observere våpenhvileavtalene mellom landene og rapportere til FN om den regionale situasjonen her nede.

Regionen påvirkes av at mange «spillere» har interesser, og storpolitikken mellom stormaktene USA og Russland gjør at arbeidet er krevende.

– Det å være tålmodig og la ting skje i saktere fart enn normalt, er en prøvelse, sier Lund.

***

UNTSO
United Nations Truce Supervision Organization
* Observatørkorps opprettet i 1948.
* Består av 25 nasjoner og har rundt 153 observatører. 14 nordmenn deltar i styrken.

Powered by Labrador CMS