Nyheter:

Norge sender ikke soldater til Frankrikes Takuba-styrke

Norge kommer ikke til å sende soldater til Task Force Takuba i Mali nå, opplyser regjeringen.

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

​Det er Frankrike og Mali som har bedt Norge og flere andre europeiske land bidra i styrken, skriver regjeringen. Forespørselen kom 13. november. 

Les merDette er Takuba-styrken

Skal bygge evne til å håndtere terrortrusler

Styrkens formål er å drive kapasitetsbygging og styrke den maliske hærens evne til å håndtere terrortrusselen i området. Takuba-styrken er tilknyttet Frankrikes Bakhane-operasjon i Sahel. 

– Vi er bekymret for den forverrede situasjonen i Sahel og forstår godt behovet for å etablere Task Force Takuba. Regjeringen har vurdert dette nøye og konsultert Stortinget. Da vi mangler støtte i Stortinget er vi kommet fram til at Norge ikke skal delta i denne styrken nå, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i en pressemelding.

Han åpner for å gjøre en ny vurdering av forespørselen senere.

Svenskene vurderer bidrag

I forrige uke meldte den svenske regjeringen at de vil overlevere et forslag til nasjonalforsamlingen om deltakelse i Takuba-styrken. 

– Sveriges deltakelse fremmer sikkerheten i Mali og Sahel-regionen. Det understøtter videre utviklingsinnsats i Mali, som kreves for en bærekraftig og fredlig utvikling i landet. Beslutningen gjøres også for å bidra i kampen mot internasjonal terrorisme og i forlengelsen også gjøre Sverige tryggere og sikrere, sa utenriksminister Ann Linde i den svenske pressemeldingen. 

Planen er at den svenske styrken skal være en hurtig reaksjonsstyrke oppsatt på helikopter. Bidraget er anslått til 150 personer. 

Powered by Labrador CMS