Nyheter

SIGNERTE: Med den tyske forsvarsministeren Boris Pistorius ved sin side, underskriver forsvarsminister Bjørn Arild Gram en avtale der Norge slutter seg til en luftvernkoalisjon for å støtte Ukraina, i Alta under Nordic Response.

Norge skal støtte Ukraina med luftvern

Norge har undertegnet en intensjonsavtale om å støtte Ukraina med luftvern mot fly og missiler, og slutter seg til et samarbeid med flere land.

Publisert Sist oppdatert

– Det er helt naturlig for Norge å være med i en slik luftvernkoalisjon. Norske NASAMS bidrar til å redde ukrainske liv og beskytte kritisk infrastruktur hver dag, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Han undertegnet avtalen i et møte med den tyske forsvarsministeren Boris Pistorius i Alta torsdag morgen, i forbindelse med militærøvelsen Nordic Response.

I løpet av vinteren har det blitt laget flere slike grupper av land som skal samarbeide om ulike typer militærstøtte til Ukraina.

– Regjeringen har besluttet norsk deltakelse i tre slike koalisjoner: den maritime koalisjonen som Norge leder sammen med Storbritannia, luftforsvarskoalisjonen der Norge skal donere F-16 kampfly samt utdanne ukrainsk personell på systemet, og luftvernkoalisjonen, som ledes av Tyskland og Frankrike, opplyser regjeringen.

– Vi har sagt vi skal støtte der det trengs mest. Luftvern står høyest på Ukrainas prioriteringsliste. Det er helt nødvendig for å beskytte militære avdelinger, byer og kritisk viktig infrastruktur som trengs for å holde samfunnet i gang, sier Gram.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Powered by Labrador CMS