Nyheter:

BRANNBOMBER: De voldelige protestene i Belfast har pågått i seks dager. Torsdag kveld ble det på nytt kastet gjenstander og brannbomber mot politiet.

Nye opptøyer i Nord-Irland etter oppfordring om ro

Voldelige opptøyer brøt på nytt ut i gatene i Belfast torsdag kveld. Samme dag fordømte Irlands og Storbritannias statsministre opptøyene og manet til ro.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Bensinbomber, fyrverkeri og stein ble kastet mot politiet, som svarte med å brukte vannkanoner for å spre demonstrantene. Det er første gang på seks år at politiet har gjort det i en opprørssituasjon, melder BBC.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Storbritannias statsminister Boris Johnson og Irlands statsminister Micheál Martin har begge fordømt voldsbruken og krevd en slutt på opptøyene. Også USAs president Joe Bidens regjering har manet til ro.

Den nordirske selvstyreregjeringen var tidlig ute med å fordømme opptøyene som har preget regionen de siste seks dagene og som er en oppblussing av konflikten i den dypt splittede regionen.

Over 50 politifolk skadd

Onsdag ble det også kastet bensinbomber og stein mot politiet, og en buss ble stjålet og stukket i brann, i likhet med en rekke biler. En journalist ble også skadd.

Den nordirske politistyrken (PSNI) opplyser til BBC at 55 av deres betjenter har blitt skadd siden opptøyene startet.

Det har også vært voldelige opptøyer i andre deler av Nord-Irland, som i Derry, Newtownabbey, Carrickfergus og Ballymena.

Økt spenning

Konfliktnivået mellom de som identifiserer seg som britiske og de som identifiserer seg som irske har i stor grad vært lavt etter langfredagsavtalen på slutten av 1990-tallet.

Spenningsnivået har økt i Nord-Irland den siste tiden på grunn av tollkontrollen mellom Storbritannia og Nord-Irland som er innført etter brexit fordi Nord-Irland fortsatt er med i EUs indre marked.

Det bidro også til manges irritasjon at Sinn Fein-topper deltok i en begravelse der det var 2.000 sørgende til stede, i strid med koronatiltakene. I slutten av mars ble det kjent at koronabruddene ikke blir anmeldt.

Selv om flere av Sinn Fein-toppen ba om unnskyldning, startet opptøyene dagen etter, på langfredag, nøyaktig 23 år siden fredsavtalen ble inngått.

Powered by Labrador CMS