Morgendrillen
Dabrowka Knach tjenestegjør som avdelingstillitsvalgt (ATV) Marinen på Haakonsvern Orlogsstasjon.
Foto: Forsvaret
Hun har ett godt tips til alle som skal gå inn nye feltstøvler og våkner til lyden av fem ulike alarmer
I tillegg er Dabrowka opptatt av at god ivaretakelse av soldatenes psykiske helse i pandemien.
I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.
Navn: Dabrowka Knach
Alder: 20 år
Yrke: Tjenestegjør som ATV Marinen på Haakonsvern Orlogsstasjon
– Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen?
– Til vanlig våkner jeg av fem forskjellige alarmer som ringer kl. 0600, så ruller jeg meg nærmest ut av bikka, heldigvis sover jeg i underkøya:) Er vi ekstra heldige kan vi våkne til den tradisjonelle reveljen som spilles over høyttalerene på kaserna - da starter man dagen med litt av et smell!
– Hva er det første du gjør?
– Når uniformen er på og bikken strukket, kan jeg rusle til badet for å pusse tenna med en god gjeng halvvåkne soldater. Man ser veldig tydelig hvem som er A og B mennesker der noen fortsatt gnir seg i øynene, mens andre er godt i gang med vasking av rom.
– Når starter arbeidet?
– Første mail blir lest kl. 8, så skriver jeg en liten to-do liste over hva som må gjøres den dagen. Heldigvis har vi en snau halvtime etter oppstilling der vi kan chille litt før vi starter dagen for fullt.
– Pensko eller feltstøvler?
– Definitivt feltstøvler! Mye mer behagelige å løpe rundt på basen i, spesielt når man har litt dårlig tid. Var så heldig å få et tips i rekrutten om å gå med nylonstrømpe under ullsokken når jeg skulle gå inn feltstøvlene den første uka, så har klart å unngå store gnagsår så langt!
– Pumpe jern eller løpe maraton?
– Må si at det er først i militæret at jeg har fått sansen for å løpe, men det er nok styrketrening som er favoritten. For tiden er jeg veldig glad i tabata!
– Beste triks for velferd på øvelse?
– Den ene øvelsen jeg var på var i det varme juli-været i fjor sommer og det var ingenting som var bedre enn å slippe knotten og myggen. Du vet det er ille når noen tar på seg balaklava i 25*C for å unngå flere stikk i fjeset. Så mygg- og insekt-spray var gull å ha. Et lite pluss var å gjemme litt Maoam-godteri eller nøtter i stridsvesten, det kom godt med når man satt på vaktpost eller i VKP.
– Rareste kulturkræsjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?
– Jeg har dessverre ikke vært på en internasjonal øvelse, men jeg kan jo si at jeg opplevde en liten kulturkrasj med min egen familie når jeg fant ut at jeg ble kalt inn til førstegangstjeneste! Som navnet gir et lite hint om er jeg ikke etnisk norsk, det var derfor mange interresante og gøye reaksjoner fra familien som fortsatt bor i Polen når jeg sa at jeg skulle inn i militæret.
– Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?
– Jeg har flere venner som tjenestegjør i andre Forsvarsgrener og på andre baser, det hadde vært gøy å kunne samles og sammenligne hverandres opplevelser mens man «nyter» en pose FR:)
– Smartklokke – yay or nay?
– Nay hehe. Føler meg altfor avhengig av telefonen, så å legge til enda en elektronisk dings å bli avhengig av høres ikke som en god ide.
– Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?
1. Som ATV Marinen er de fleste vernepliktige jeg jobber for, om bord fartøy. Grunnet COVID, smittevern og restriksjoner har jeg hatt veldig begrensede muligheter for å kunne besøke dem og bli godt kjent med dem. Kommunikasjonen med de tillitsvalgte har for det meste vært over digitale plattformer, noe som gjør det vanskelig for både meg og dem å sette et fjes på personen de snakker med. Så her gjelder det å være kreativ og tenke utenfor boksen!
2. En utfordring jeg frykter at Forsvaret står ovenfor i denne tiden er god ivaretakelse av soldatenes psykiske helse. Pandemien setter begrensninger for soldatenes bevegelsesfrihet, mulighet for perm og gir et begrenset rekreasjonstilbud.
Å vite at dersom du selv blir utsatt for smitte vil det gi store konsekvenser for den operative evnen til Forsvaret er et tungt ansvar man må bære. Man ser allerede at de nye kontingentene som har vært preget av samfunnets restriksjoner og kommer inn til enda strengere restriksjoner på rekruttskolen trenger god oppfølging. Her har vi i Tillitsvalgtordningen en viktig rolle i å fange opp de som har det tungt og finne gode løsninger for å tilrettelegge for at psykisk helse står i fokus. Soldataksjonen 2021 har truffet midt i blinken med temaet psykisk helse i år:)