Minneord

MINNES: Tidligere forsvarssjef Sigurd Frisvold gravlegges fredag 16. desember.

Minneord etter general Sigurd Frisvold

Tidligere forsvarssjef Sigurd Frisvold var en trygg, omsorgsfull og høyt respektert forsvarssjef. I en periode med store endringer i det norske forsvaret og i den sikkerhetspolitiske situasjonen i verden, var Frisvold en synlig og stødig forsvarssjef for alle.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Sigurd Frisvold startet sin militære karriere ved befalsskolen for infanteriet i Sør-Norge i 1966, før han gikk ut av krigsskolen i 1970. Etter det hadde han en rekke sjefsjobber som blant annet sjef 2.bataljon, stabssjef i 6.divisjon, stabssjef ved Distriktskommando Nord-Norge og sjef 6.divisjon.

Etter tre år som sjef Forsvarskommando Sør-Norge, tok han i 1999 over som forsvarssjef etter Arne Solli.

Årene som forsvarssjef var nok ganske sikkert utfordrende, men også svært innholdsrike år for Frisvold. Norge deltok i fredsbevarende operasjoner i Kosovo og Bosnia, og Frisvold hadde samtidig fått i oppdrag å drive en av de største omorganiseringene av Forsvaret siden 2. verdenskrig.

Den 11. september 2001 endret verden seg, og Norge stod sammen med sine allierte i kampen mot terror.

Jeg husker godt da Sigurd Frisvold kom til Rena og besøkte oss i Forsvarets Spesialkommando. Vi hadde returnert fra oppdrag i Afghanistan og orienterte Sigurd om både oppdraget i Afghanistan og status i avdelingen. Etter de planlagte orienteringene og omvisningene hadde vi en uformell samling, slik Sigurd likte det.

Han var fornøyd med alt vi hadde gjort og hvordan det stod til og sa til slutt noe sånn som «jeg er imponert over alt dere får til, men husk også at det er lov å bare senke skuldrene og slappe av innimellom.»

Sigurd var en general som aldri glemte å være soldat. Han hadde glimt i øyet og snakket med oss alle, uavhengig av grad og posisjon.

Han var også tydelig på at sjefer skulle holde seg i fysisk god form og vedlikeholde grunnleggende ferdigheter – sammen med våre soldater.

I FORM: Sigurd Frisvold i forbindelse med Forsvarssjefens stafett i Holmenkollen.

For Sigurd var sprek. I et intervju i en avis fra 2003 stod det på trykk at han «for mange år siden» løp 5000 meter på under 18 minutter. En snittfart på rundt 17 km/t. Det er fort. Det er bare å prøve selv.

Og selv om han hadde blitt eldre, var han svært aktiv og trente nærmest hver dag som forsvarssjef. Løping, styrke og skigåing var foretrukket. En tidligere kollega av Sigurd beskrev han som en elg der han jobbet seg frem i snøen på lange turer i marka.

Jeg vil også trekke fram noe annet som mange nevner når de snakker om Sigurd. Humoren hans. En god og lun humor som ofte kunne være på egen bekostning.

Frisvold har i et intervju snakket om noe som forfølger ham. Ikke bare ham, men også hans far. Noe som skremmer vettet av folk. Han løftet pekefingeren mot panna og sa: «Sånne øyenbryn».

Sigurd Frisvold beskrives også som en svært god samtalepartner. Ved siden av sin velkjente humor, var han også svært belest. Han hadde både sivil og militær utdanning fra Norge og USA, og han var glad i å lese bøker. Han hadde dyp innsikt i historie, og evnet å se ting i de store sammenhenger.

Det sammen med hans livserfaringer og kloke refleksjoner har gjort at mange minnes gode samtaler med Sigurd som gav både læring, refleksjon og ny innsikt.

I etterkant av Sigurd Frisvold sin bortgang både leser og hører jeg fra mange som kommer med fine beskrivelser av hvem han var som menneske og ikke bare som forsvarssjef. En mann med god og lun humor. En sjef som tok seg tid til gode og meningsfulle samtaler med alle, og viste personlig omsorg for folk.

En general som var godt synlig og kjent i en tid uten sosiale medier. En tydelig forsvarssjef som aldri tok fred og frihet for gitt.

Mine tanker går til Eva, Kåre og nærmeste familie.

Takk for din tjeneste general Sigurd Frisvold. Du minnes med anerkjennelse og respekt. Hvil i fred.

Eirik Kristoffersen

General

Forsvarssjef

Powered by Labrador CMS