Nyheter

PÅ NETT: Eldre aldersgrupper syns det er vanskeligere enn yngre å identifisere desinformasjon.
PÅ NETT: Eldre aldersgrupper syns det er vanskeligere enn yngre å identifisere desinformasjon.

Eldre sliter mest med å avsløre falske nyheter

De klarer i mindre grad enn befolkningen generelt å identifisere en falsk nyhetssak, ifølge undersøkelse.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Medietilsynet har gjennomført en undersøkelse blant eldre for å kartlegge deres evne til å håndtere desinformasjon og falske nyheter på nett, skriver Journalisten.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Én av seks mellom 60 og 79 år synes det er enkelt å håndtere falske nyheter på nett, ifølge undersøkelsen. 62 prosent av respondentene i den aldersgruppen svarte at de har opplevd å komme over informasjon de var i tvil om at var sann det siste året. Omtrent 70 prosent av dem klarte å identifisere en falsk nyhetssak i undersøkelsen, mot omtrent 80 prosent i befolkningen for øvrig.

Blant de over 80 år svarer bare én av ti at de synes det er enkelt å håndtere desinformasjon og falske nyheter.

For befolkningen for øvrig svarer én av tre at de synes det er enkelt å håndtere desinformasjon og falske nyheter. Sju av ti har kommet over informasjon de var i tvil om at var sann det siste året.

– Resultatene viser at eldre sliter mer enn yngre med å skille sant fra usant. I tillegg opplever den eldste aldersgruppen seg som mindre kompetent enn andre når det gjelder å navigere trygt på nett, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet, i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS