Nyheter:

– Hva hvis det blir en reell situasjon og HV ikke er der? \nLiv Signe Navarsete er kritisk til en langtidsplan uten landmakt.
– Hva hvis det blir en reell situasjon og HV ikke er der? \nLiv Signe Navarsete er kritisk til en langtidsplan uten landmakt.

Senterpartiet: Nye tall bekrefter HV-manko på 4.000 soldater

Sp-topp Liv Signe Navarsete reagerer kraftig på at regjeringen ikke har sørget for å få på plass full dekning i Heimevernets styrkestruktur.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det som er fakta, er at det mangler 4.000 soldater på å fylle opp styrkestrukturen, når vi har en dekningsgrad på 90 prosent, sier Senterpartiets forsvarspolitiske talsperson til NTB.

– Det betyr at regjeringen ikke følger opp Stortingets vedtak fra landmaktproposisjonen. Det er ganske alvorlig, mener Navarsete.

Høsten 2017 ble de fire partiene på borgerlig side og Arbeiderpartiet enige om en plan for Hæren og Heimevernet.

Der fremgår det at de elleve HV-distriktene samt Telemark bataljon skal opprettholdes med dagens høye vervingsgrad, og at Heimevernet skal ha 40.000 soldater – 3.000 innsatsstyrker og 37.000 HV-soldater.

Før sommeren ble Forsvarets langtidsplan sendt tilbake til Stortinget. Ny plan skal legges frem innen 15. oktober 2020. Dette krever opposisjonen: Fireårsplan, opptrappingsplan for personell og en tydeligere plan for Sjøforsvaret.

90 prosent dekning

Styrkedekningen i Heimevernet kommer fram i et brev fra forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) til Stortinget nylig.

– Heimevernet har en dekningsgrad på 90,43 prosent i styrkestrukturen, som er på om lag 40.000 soldater, skriver han.

– Forsvaret arbeider kontinuerlig med å fylle opp styrkestrukturen med riktig kompetanse. Dette gjelder både for personell fra førstegangstjenesten og heimevernsbefal, legger han til.

Klare forventninger

Opposisjonen på Stortinget sendte i vår Bakke-Jensens forslag til ny langtidsplan for Forsvaret i retur med klar beskjed om endringer.

Regjeringen har fått frist på seg til 15. oktober med å legge fram en ny plan. Deretter venter forhandlinger i Stortinget om forsvarsplanen.

Navarsete anklager regjeringen for å ha nedprioritert landmakten i hele sin regjeringstid og lover å følge nøye med på hva som kommer på hær og heimevern i den nye langtidsplanen.

– Regjeringens innsats for Heimevernet står til stryk, og vi tar med oss dette inn i forhandlingene og samtalene vi skal være med på i høst, sier hun.

Powered by Labrador CMS