Nyheter:

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) la tidligere denne våren fram forslag til ny langtidsplan.

Bakke-Jensen får forsvarsplan i retur fra Stortinget

Opposisjonen på Stortinget er så misfornøyd med forsvarsministerens nye langtidsplan for Forsvaret at den nå blir sendt i retur til regjeringen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ble klart etter et gruppemøte hos Fremskrittspartiet mandag ettermiddag, bekrefter Frps forsvarspolitiske talsmann Christian Tybring-Gjedde overfor NTB.

Allerede tidligere mandag var det klart at Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV ville sende planen til forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) i retur, noe det dermed er flertall for.

Fire år

Tybring-Gjedde mener det er åpenbart at regjeringens forslag til langtidsplan er for svak til å være et utgangspunkt for eventuelle forhandlinger.

– Særlig innenfor Sjøforsvaret er planen utilstrekkelig, men det er også grunnleggende svakheter i satsingen på Hæren og Luftforsvaret, sier han.

Frp-politikeren er også misfornøyd med at planen dekker åtte og ikke fire år.

– Langtidsplanen skal være en plan som går over fire år. Det er uholdbart at regjeringen ikke forplikter seg de neste fire årene, men trekker beslutningene åtte år ut i tid, sier Tybring-Gjedde.

Visste du at Forsvarets forum sender ut nyhetsbrev med de viktigste forsvarsnyhetene hver morgen? Du kan melde deg på her.

– Skyver ut i tid

Heller ikke i den rødgrønne opposisjonen har det vært noen entusiasme for planen som Bakke-Jensen la fram for noen uker siden. Ap, Sp og SV foreslo på et møte på Stortinget mandag ettermiddag å sende planen i retur.

– Vi ønsker en ny forsvarsplan til høsten med forpliktende tiltak for perioden 2021 til 2024. Forsvaret trenger flere folk nå, ikke på sikt. Vi trenger en plan som også omfatter Sjøforsvaret og ikke skyver vanskelige avgjørelser ut i tid, sier Aps Anniken Huitfeldt til NTB.

Senterpartiets Liv Signe Navarsete åpnet allerede for snart to uker siden for å sende planen i retur.

– Den forverrede sikkerhetspolitiske situasjonen tillater ikke at Stortinget venter i fire år før Forsvarets operative evne styrkes blant annet gjennom personell, stridsvogner og helikopter til hæren, sier hun.

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på tips@fofo.no.

SV-leder Audun Lysbakken mener regjeringens plan står til stryk.

– Den har verken tidfestede eller tallfestede planer. Vi kan ikke forhandle når det i realiteten ikke er noe å forhandle om, og jeg er glad for at vi nå har flertall for å sende den tilbake, sier han.

– Vrangvilje

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen har foreløpig ikke kommentert den siste utviklingen i saken.

Da langtidsplanen var tema i Stortingets muntlige spørretime 6. mai, viste statsråden til at han har tro på forsvarsplanen og anklaget Senterpartiet for vrangvilje, feiltolkning eller feillesing av forslaget.

– Hvis de er opptatt av satsing på Forsvaret, er ikke et spill rundt en returnering av en langtidsplan noen vei å gå, sa han til NTB.

– Er det helt useriøst å sende planen tilbake?

– Med den historien Sp har med å satse på Forsvaret, mener jeg det er useriøst, sa Bakke-Jensen.

Han viste til at planen har en operativ del på åtte år og gikk i rette med påstanden om at det ikke skjer noe de første fire årene. Bakke-Jensen viste til at Forsvaret de nærmeste årene skal fase inn nye overvåkingsfly, nye kampfly, videreutvikle landmakten i Finnmark og videreutvikle E-tjenesten og cyberforsvaret.

Powered by Labrador CMS