Nyheter:

Sverige gjeninnfører verneplikt

Svenskene har ikke praktisert verneplikten siden 2010.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

​I dag tar den svenske regjeringen avgjørelsen om å gjeninnføre verneplikten. Det melder flere svenske medier, blant annet SVT og Dagens Nyheter.

Verneplikten i Sverige har ikke vært praktisert siden 2010.​

Fra 1. juli 2017 blir den igjen aktivert, i første omgang for årskullene født i 1999 og 2000. 13 000 menn og kvinner vil bli kalt inn til sesjon, og rundt 4.000 frivillige og vernepliktige skal tas ut til opplæring i hvert av de neste to årene.

– Skal vi ha fulltallige og øvede kampenheter, må det frivillige systemet komplementeres av verneplikt, sier den svenske forsvarsministeren, Peter Hultqvist til SVT.


Bakgrunnen for avgjørelsen er at den sikkerhetspolitiske situasjonen i Sveriges nærområde er blitt forverret, og at Försvarsmakten ikke klarer å rekruttere nok frivillige.

Vært naive.

– Det tar lang tid å bygge militær kapasitet, men det er enkelt og raskt å avvikle den, sier Hultqvist.

Han mener politikerne har vært litt naive i vernepliktsspørsmålet.

– Jeg synes det gikk for langt når det gjelder nedbygging av forsvaret, sier Hultqvist til Dagens Nyheter. I det samme intervjuet understreker han at regjeringen aldri har vært enig i at verneplikten skal være hvilende, slik den har vært siden 2010. ​

​​


Fakta om svensk verneplikt: 
– Sverige innførte allmenn verneplikt i 1901, da det gamle vernepliktsverket ble avskaffet. 

– Den allmenne verneplikten gjaldt siden til 1. juli 2010, da den ble erstattet av en frivillig grundleggende soldatutdanning. 
– I begynnelsen av 90-tallet, da det svenske forsvaret ble mindre, sluttet man å kalle inn alle våpenføre menn til grunnutdannelse. 
– I 2007 ble bare 8 prosent av årskullene tatt ut til tjeneste.
– I dag er grunnleggende soldatutdanningen frivillig, men dersom forsvarsberedskapen krever det, kan regjeringen beslutte å gjeninnføre allmenn verneplikt. Det kommer i så fall til å gjelde både kvinner og menn. ​

Kilde:  Nationalencyklopedin​


GJENINNFØRER VERNEPLIKTEN: Her er svenske CV-90 på øvelse under Cold Response i 2016.
GJENINNFØRER VERNEPLIKTEN: Her er svenske CV-90 på øvelse under Cold Response i 2016.
FRA ARKIVET: I 2014 besøkte vi yrkessoldat Johan Dahl i Boden. – Alle svensker burde gjennomføre ni måneder i Forsvaret, mente han.
FRA ARKIVET: I 2014 besøkte vi yrkessoldat Johan Dahl i Boden. – Alle svensker burde gjennomføre ni måneder i Forsvaret, mente han.
Powered by Labrador CMS