Nyheter:

Tillitsvalgt Trym Mjølhus (t.v) og kompanisersjant Eirik Hammerhaug i Pasvik er hjernene bak innsamlingsaksjonen. Trym har fått hull i øret og Eirik ny tatovering siden starten av november.

Lovet å tatovere bart om kompaniet samlet inn 40.000 til kreftsaken - nå har de bikket det tredobbelte

Pasvik grensestasjon lokker givere med rev til middag, diverse tatoveringer og skitur hjem ved dim dersom de bidrar.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Anlegg av skjegg, kinnskjegg og bart under førstegangstjenesten kan tillates av avdelingssjef etter søknad, står det i Forsvarets uniformsreglement. Det har blitt mange bartesøknader til kompanisersjant Eirik Hammerhaug i det siste. Kompaniet i Pasvik har nemlig igangsatt en offensiv movember-aksjon med mål om å samle inn 150.000 kroner.

Kompanisersjant Hammerhus foreviger årets innsamlingsaksjon på kroppen med en ny barte-tatovering.

Spesiell november

I 2016 startet kompaniet tradisjonen med å gi movember-kampanjen oppmerksomhet.

– Inspirasjonen for å begynne med det var at 1. november 2016 fikk jeg vite at jeg ikke hadde kreft lenger. Hele den høsten hadde jeg testikkelkreft selv, forteller Hammerhaug.

Det første året ble det ikke noen særlig blest rundt innsamlingen og de endte opp med rundt 5000 kroner. Deretter satt de mål hvert år om å slå året før.

Allerede i sommer bestemte kompaniet seg for å dra igang en skikkelig kampanje i november.

Bjørnar Aanonsen skulle ta håret med barberhøvel dersom summen nådde 35.000 kroner.

– Jeg hentet inspirasjon fra P3-aksjonen, der de samlet inn noe sånt som syv millioner kroner på 100 timer. Folk var villige til å gå langt og gjøre gærne ting for en god sak, sier tillitsvalgt Trym Mjølhus til Forsvarets forum.

Vil spre oppmerksomhet om menns helse

Milepælene kompaniet har listet opp på innsamlingssiden innebærer alt fra å stille til inspeksjon i underbuksa, vokse brysthår, farge håret rosa, spise første «roadkill» man kommer over, tatovere treriksrøysa, at befalet skal lage musikkvideo, til at en av soldatene skal gå på ski hjem til Trondheim etter dimisjon.

– Det er november og en tid for å vekke oppmerksomhet rundt menns psykiske helse, testikkelkreft og prostatakreft. Pengene går til kreftforeningens arbeid, sier Mjølhus.

Både vernepliktige og befal er med på innsamlingsprosjektet. Mange ville henge seg på, og «gjøre noe sprøtt for en god sak» forteller Mjølhus.

– Nå har det jo eksplodert helt. Vi har samlet inn 83.000 kroner på tre dager. Det er veldig kult.

Det var summen da Forsvarets forum snakket med Mjølhus tirsdag. Onsdag ettermiddag har summen bikket 126.000 kroner.

Tidligere har det vært tradisjonen at innsamlerne isbader.

– Vi tenkte vi skulle gjøre noe annet i år, for folk vet at å gå gjennom råk må de gjøre gratis uansett, sier Hammerhaug.

Henrik Aksnes skulle løpe halvmaraton rundt Pasvik grensestasjon når innsamlingen bikket 65.000 kroner. Her er han underveis mens medsoldatene heier. Foto: Privat

Vil ha med seg resten av grensevakten

Han kom opp med en ny idé. Dersom de klarte «en syk sum» som 40.000 kroner, skulle han ta en bartetatovering på armen. Nå er den summen tredoblet, og time er booket for tatovering i Kirkenes.

– Jeg har allerede tatt hull i øret, det gjorde jeg på 37.000 kroner, ler Mjøldal.

De andre delmålene gjør de fortløpende. Allerede første dag måtte de på butikken for å kjøpe hårfarge.

I Pasvik er de omtrent 100. Hele kompaniet deltar. Det som de ser er nytt av året er at jentene deltar i større grad enn før.

– Selv om de ikke kan gro bart er det god deltakelse blant jentene, sier Hammerhaug.

Nå ser de om det er mulig å dra med seg enda flere i prosjektet. Tirsdag er det tillitsvalgtsmøte i Garnison Sør-Varanger. Det er en del lokale kampanjer hos de ulike avdelingene, men nå håper de å slå sammen hele grensevakten til en felles movember-aksjon.

Bilde fra OP-Bjørnsundshøyden som viser at de er klare for bleking av hår, skriver gjengen bak innsamlingen.

Kreftforeningen: – Utrolig takknemlig

- Vi er utrolig takknemlige for at kompaniet i Pasvik har satt i gang denne fantastiske innsamlingen for menn som blir rammet av kreft, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross til Forsvarets forum.

– Det er sporty av dem å skape mer blest om innsamlingen ved å utføre en rekke sprø påfunn til flere penger de får inn.

Hun viser til at Kreftforeningens arbeid er basert på innsamlede midler og gaver.

Ingrid Stendstadvold Ross er generalsekretær i Kreftforeningen.

– Og uten innsatsen og engasjementet til folk som dette kompaniet, kunne vi ikke støttet viktig kreftforskning eller gitt et tilbud til kreftrammede i hele landet, sier generalsekretæren.

Powered by Labrador CMS