Nyheter

SIKKERHET: Regjeringen vil sette av penger til kryptologi.

Regjeringen vil bruke 6,2 millioner kroner på kompetansemiljø for anvendt kryptologi

Forslaget skal blant annet bidra til ressurssetting av et høyteknologisk laboratorium hos Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Denne satsingen skal bidra til å opprettholde vår nasjonale evne til å beskytte høygradert informasjon, sier justispolitisk talsperson i Høyre, Peter Frølich.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Tirsdag legges Statsbudsjettet frem. Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen presenterer forsvarsbudsjettet i Tromsø klokken 12. Forsvarets forum har fått vite at regjeringen vil sette av penger til kryptologi i budsjettet.

– En av kryptopolitikkens sentrale målsettinger er å opprettholde en levedyktig norsk kryptoindustri. For å oppnå dette må det satses videre på samarbeidet mellom forsvarssektoren, Nasjonal sikkerhetsmyndighet og den norske kryptoindustrien. Forslaget om 6,2 millioner kroner til et nasjonalt kompetansemiljø vil sette oss i stand til dette, noe som er helt i samsvar med den norske kryptopolitikken, sier Frølich.

Les også: Regjeringen vil bruke 451 millioner på Garnisonen i Porsanger

«Den teknologiske utviklingen, og særlig utviklingen av såkalte kvantedatamaskiner med enorm regnekraft, vil kunne redusere sikkerhetsnivået og i noen tilfeller bryte sikkerheten i dagens kryptoalgoritmer. Det er derfor helt nødvendig å sikre at vi har kompetansen som kreves for å møte denne utfordringen», skriver Frølich i en e-post til Forsvarets forum.

Regjeringens forslag er ifølge Frølich av avgjørende betydning for at Norge skal opprettholde posisjonen som en sentral og troverdig leverandør av kryptoløsninger til NATO.

– Norges posisjon som kryptoleverandør danner et viktig grunnlag for samarbeid som er avgjørende for våre nasjonale sikkerhetsinteresser. Norge har lenge vært et foregangsland innen kryptoteknologi, og det er avgjørende for vår nasjonale sikkerhet at vi forblir i tet, sier Høyres justispolitiske talsperson.

Saken oppdateres.

Powered by Labrador CMS