Nyheter

ANGREP: Restene etter et russisk angrep i Borodyanka utenfor Kyiv i Ukraina den 3. mars 2022.
ANGREP: Restene etter et russisk angrep i Borodyanka utenfor Kyiv i Ukraina den 3. mars 2022.

Siste fra Ukraina: Ukraina: Dødstallet stiger etter angrepet i Tsjernihiv

Antallet drepte etter et luftangrep mot den nordukrainske byen Tsjernihiv torsdag kveld har steget fra 33 til 47, opplyser ukrainske myndigheter fredag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

4. mars klokken 12:45

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det skal dreie seg om 38 menn og ni kvinner, ifølge den lokale administrasjonen.

Dette er det høyeste bekreftede antallet drepte sivile i ett enkelt angrep så langt i Russlands invasjon av Ukraina.

Kreml nekter for at de bevisst angriper sivile mål.

Ukraina sier tre av deres soldater ble drept i kampene ved kjernekraftverk

4. mars klokken 12:00

Tre ukrainske soldater ble drept og to såret i kampene ved Zaporizjzja-kjernekraftverket sør i Ukraina natt til fredag, ifølge landets myndigheter.

Det er det statlige selskapet som drifter kjernekraftverket som melder dette, ifølge Sky News.

Kraftverket, som er det største av sitt slag i Europa, ble truffet av et prosjektil, trolig russisk, under kampene, noe som førte til en brann som skapte uro for en større strålingslekkasje.

Ukraina sier fredag at russiske styrker har kontroll over kraftverket, som produserer over en femdel av Ukrainas elektrisitet.

NTB: Russiske generaler angivelig drept i Ukraina

3. mars klokken 18:13

Blant de russiske soldatene som er drept den siste uka, er angivelig minst to av dem høytstående generaler.

Forrige lørdag skal den tsjetsjenske generalen Magomed Tushayev ha blitt drept i kamper ved Antonov flyplass like utenfor Kyiv, ifølge The Jerusalem Post.

Tidligere denne uka ble også den russiske generalen Andrej Sukhovetskyj drept i Ukraina, noe som bekreftes fra russisk hold. Sukhovetskyj ledet en avdeling i de russiske luftbårne styrkene.

Russland har innrømmet at nærmere 500 egne soldater har blitt drept i løpet av invasjonens første uke. Ukraina hevder på sin side å ha drept 9.000 russiske soldater.

NTB: Pentagon oppretter direktelinje til Moskva

3. mars klokken 21:38

USAs forsvarsdepartement har opprettet en direktelinje til sin russiske motpart, opplyser en tjenesteperson til Reuters.

Formålet med direktelinjen er å unngå «feilberegninger, militære hendelser og opptrapping,» sier tjenestepersonen, gjengitt av BBC.

Direktelinjen skal ha blitt opprettet 1. mars.

USAs militære har opprettet direktelinjer med Russland også tidligere, inkludert under krigen i Syria. Mest kjent av direktelinjene mellom landene er kanskje det som er kjent i populærkulturen som «den røde telefonen,» som koblet Pentagon til Kreml under den kalde krigen.

Til tross for at den har blitt illustrert som en rød telefon, var direktelinjen aldri en telefonlinje, ei heller ble røde telefoner brukt.

NTB: Putin: Krigen går etter planen

3. mars klokken 18:27

Russlands president Vladimir Putin holdt torsdag en TV-tale der han hevdet at Russland kjemper mot «nynazister» i Ukraina.

Putin hyllet russiske soldater som helter og kunngjorde en medalje til en fallen soldat som presidenten hevdet hadde sprengt seg selv for å unngå å bli tatt til fange, skriver Sky News.

Putin sa at ukrainere og russere var ett folk, men at ukrainerne var blitt «truet og hjernevasket».

Flere observatører har uttalt at Russland ser ut til å ha tatt store tap i Ukraina. Russland har innrømmet at nærmere 500 egne soldater har blitt drept i løpet av invasjonens første uke. Ukraina hevder på sin side å ha drept 9.000 russiske soldater.

I skarp kontrast til meldingene fra ukrainske myndigheter om at russiske styrker beskyter befolkede områder i byer de har beleiret, hevdet Putin at Russland hadde laget humanitære korridorer slik at sivile kan flykte.

Krigen «går etter planen», sa den russiske presidenten.

NTB: Dette skjedde i Ukraina i natt

Dette er noen av hendelsene som fant sted i Ukraina natt til fredag 4. mars.

Natt til fredag oppsto det brann ved kjernekraftverket Zaporizjzja i den ukrainske byen Enerhodar etter angrep fra russiske styrker. Det oppsto brann i en av bygningene og det var lenge frykt for at den hadde tilknytning til en av de seks atomreaktorene på kraftverket, som er Europas største. Først nærmere to timer etter at de første brannmeldingene ble kjent, kom det klarhet i at det ikke var fare for radioaktive utslipp. Et par timer senere opplyste nødetatene at brannen var slukket og at ingen ble skadd.

USAs president Joe Biden snakket natt til fredag med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj om angrepet mot og brannen ved kjernekraftverket Zaporizjzja. Etter samtalen oppfordrer Det hvite hus Russland til å avslutte sin militæroperasjon i området og gi brannmannskaper og nødetater tilgang til brannen.

Etter brannen som russiske soldater utløste i det ukrainske kjernekraftverket, vil den britiske statsministeren Boris Johnson be om et hastemøte i FNs sikkerhetsråd.

– Statsministeren mener at de uforsvarlige handlingene til president Putin nå kan være en direkte trussel mot sikkerheten til hele Europa, heter det i en uttalelse fra Downing Street.

Den Kina-baserte investeringsbanken AIIB stanser lån til Russland og Hviterussland. Landene er ilagt omfattende sanksjoner som følge av krigføringen i Ukraina.

I en uttalelse heter det at all aktivitet tilknyttet Russland og Hviterussland er satt på vent for å verne om bankens interesser. Videre heter det at banken følger aktivt med. Banken ble startet i 2016 etter et initiativ fra Kinas president Xi Jinping.

Ifølge overvåkingstjenesten Globalcheck, som følger med på sensur i de tidligere østblokklandene, ble nettsidene til BBC blokkert natt til fredag, skriver The Guardian. Også tyske Deutsche Welle er nede. Det samme skal delvis ha skjedd med Facebook, det uavhengige russiske nettstedet Meduza og RFE/RL, ifølge nyhetsbyrået AFP. Også App Store og Google Pay skal være delvis nede på grunn av et pågående dataangrep, ifølge Globalcheck.

Nedstengningene skjer etter at EU har blokkert flere russiske statlig-kontrollerte nyhetstjenester, blant andre RT og Sputnik

Powered by Labrador CMS