Nyheter

BRANN: Stillbilder fra et kamera ved Zaporizjzja-kraftverket hvor det oppsto brann da russiske soldater fyrte av artilleriild natt til fredag.

Russiske soldater utløste brann ved ukrainsk kjernekraftverk

Det oppsto natt til fredag brann i kjernekraftverket Zaporizjzja i den ukrainske byen Enerhodar etter angrep fra russiske styrker. Brannmannskapene ble beskutt.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Brannen oppsto etter at soldater i pansrede kjøretøyer kom inn på området i utkanten av Enerhodar natt til fredag og begynte å avfyre våpen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det oppsto brann i en av bygningene og det var lenge frykt for at den hadde tilknytning til en av de seks atomreaktorene på kraftverket, som er Europas største.

Brannmenn som rykket til stedet, ble beskutt og kunne ikke starte å slokke flammene. Ikke før det var gått rundt fire timer, ble brannen slukket. Ingen ble skadd, ifølge nødetatene.

Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba ba natt til fredag de russiske styrkene om umiddelbart å stanse skytingen i området.

– Den russiske hæren skyter fra alle kanter mot Zaporizjzja-kraftverket, det største atomkraftverket i Europa. Brann har allerede brutt ut. Hvis det eksploderer, vil det være ti ganger større enn Tsjernobyl! Russerne må straks stoppe ildgivningen og tillate brannmenn å etablere en sikkerhetssone, skrev Kuleba på Twitter.

Fryktet katastrofe

Først nærmere to timer etter at de første brannmeldingene ble kjent, kom det klarhet i at det ikke var fare for radioaktive utslipp. Det internasjonale atomenergibyrået IAEA opplyste da at det har vært i kontakt med ukrainske myndigheter som kunne opplyse at det ikke var målt forhøyede nivåer av radioaktivitet etter brannen i kraftverket.

Hendelsen har likevel vakt betydelig internasjonal oppsikt og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj var i dialog med en rekke statsledere verden over i løpet den tiden det var helt uavklart hvilken mulig katastrofe en kunne stå overfor dersom en brann i selve kraftverket var blitt utløst av de russiske soldatene.

RUSSISKE SOLDATER: Brannen oppsto etter at soldater i pansrede kjøretøyer kom inn på området.

Zelenskyj var blant annet i kontakt med president Joe Biden, den britiske statsministeren Boris Johnson, Tysklands statsminister Olof Scholz og den polske presidenten Andrzej Duda.

– Vi må advare – aldri har noe land skutt mot kjernefysiske reaktorer, bortsett fra Russland. For første gang i historien har et terroristland sunket så lavt som å bruke atomtrusler, skrev Zelenskyj før nyheten kom om at brannen var under kontroll og ikke hadde rammet en av de seks reaktorene i anlegget.

– Stenger anlegget

Kort etter meddelte den amerikanske energiministeren Jennifer Granholm at hun hadde snakket med sin ukrainske motpart og at USA hadde aktivisert sin egen kriseberedskap for å overvåke situasjonen.

– Kraftverkets reaktorer er beskyttet av robuste sikkerhetskonstruksjoner og de blir trygt stengt ned, skriver Granholm.

Les også: 200-300 har kontaktet Forsvaret for å bidra i Ukraina

Boris Johnson reagerte svært skarpt på angrepet mot kjernekraftverket og anklager Putin for å sette hele Europa i fare. I en uttalelse fra Downing Street natt til fredag går det fram at Johnson vil be om et hastemøte i Sikkerhetsrådet om situasjonen.

Reaktor stengt

Det ble meldt om kamper ved kraftverket allerede torsdag ettermiddag. Kraftverket står for rundt en femdel av Ukrainas samlede kraftproduksjon, og består av seks reaktorer. De første opplysningene om brann kom fra lokale medier rundt klokken 2 natt til fredag, og blant annet fra ordføreren i byen, om at det da var en brann ved reaktor 1.

Les også: Tidligere russisk utenriksminister ber soldater slutte å følge ordre

Ifølge talsmann Andriy Tuz ved Zaporizjzja-kraftverket ble brannmenn på stedet da skutt mot og de kunne derfor ikke komme nær nok til å slokke flammene.

Tuz sa til ukrainsk TV at reaktoren hvor det brant ikke er drift, men stengt for vedlikehold. Den inneholder like fullt radioaktivt brensel.

IAEA ber om stans

Ifølge observasjoner fra et overvåkingskamera kom flere pansrede kjøretøyer inn på parkeringsplassen ved kraftverket før de tilsynelatende åpnet ild mot bygningene hvor det ble registrert flere eksplosjoner.

Tidligere torsdag ba Det internasjonale atomenergibyrået IAEA Russland om å øyeblikkelig å stanse alle krigshandlinger ved Ukrainas atomkraftverk. Etter meldingene om brannen natt til fredag meldte IAEA at de var i kontakt med ukrainske myndigheter om situasjonen.

Les også: Dette mener vanlige russere om invasjonen av Ukraina

– IAEAs generaldirektør Rafael M. Grossi har snakket med Ukrainas statsminister Denys Sjmygal om den alvorlige situasjonen ved Zaporizjzja-kraftverket og appellerer til stans av maktbruk og advarer om alvorlig fare hvis reaktorer blir truffet, skriver IAEA på Twitter.

Powered by Labrador CMS