Nyheter

SOLDAT: En Ukrainsk soldat tillater en bil å passere en kontrollpost ved Mykolaiv.

USA innfører eksport forbud på mikrobrikker og annen teknologi som rammer Russland hardt

Dette er noen av de viktigste hendelsene knyttet til krigen i Ukraina natt til torsdag 12. mai.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En russisk soldat som skal ha drept en ubevæpnet 62 år gammel mann i Sumy-regionen i Ukraina, vil stilles for retten, kunngjorde ukrainske myndigheter torsdag. Mannen er den første som stilles for retten for krigsforbrytelser i Ukraina siden Russland invaderte 24. februar.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Riksadvokat Iryna Venediktova sier at det er tatt ut tiltale mot en 21 år gammel befal som tilhører en stridsvognbataljon fra Moskva-regionen. 21-åringen skal ifølge påtalemyndigheten ha drept den mannen da han syklet langs veikanten i landsbyen Tsjupatsjivka nordøst i Ukraina. Han risikerer opptil 15 års fengsel, sier hun.

Les mer: Ukraina stiller russisk soldat for retten

Ukraina forhandler med Russland om å hente ut sårede soldater fra stålverket Azovstal i Mariupol i bytte mot russiske soldater som er tatt til fange. Det er ingen avtale ennå, men forhandlingene er på god vei, skriver visestatsminister Iryna Veresjtsjuk på Facebook.

— Per nå er det umulig å løfte blokaden av Azovstal på militært vis. Azovstal-forsvarerne vil ikke overgi seg og bli fanger. Det står det respekt av, skriver hun, ifølge CNN.

Veresjtsjuk sa tirsdag at flere enn 1.000 soldater var igjen i stålverket, og at hundrevis av disse er såret. Hun skriver at regjeringen nå jobber langs flere spor for å få soldatene ut av stålverket, men understreker at ingen av mulighetene er «ideelle».

Les mer: Ukraina vil ha fangeutveksling i Mariupol

Et forbud mot eksport av mikrobrikker og annen teknologi til Russland innført av USA og landets allierte, går hardt ut over Russlands evne til å produsere militært utstyr, ifølge USAs handelsminister Gina Raimondo.

Hun sa til Senatet onsdag at USA har fått rapporter fra ukrainere som har funnet russisk utstyr, om at utstyret har mikrobrikker som er tatt ut av oppvaskmaskiner og kjøleskap. Videre sa Raimondo at to av fabrikkene som produserer Russlands stridsvogner, har stengt, og at landets bilprodusenter har tatt ansatte ut i permisjon og stengt dørene.

Powered by Labrador CMS