Nyheter

EVAKUERT: Ukrainske tjenestemenn sitter i en buss etter at de ble evakuert fra det beleirede Mariupols Azovstal stålverk, nær et varetektsfengsel i Olyonivka, på territorium under regjeringen til Folkerepublikken Donetsk, øst i Ukraina, tirsdag 17. mai.

Slaget om Mariupol er over

Slaget om Mariupol ser ut til å være over, og de ukrainske soldater som hadde forskanset seg på stålverket Azovstal, er i ferd med å overgi seg.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ukrainas forsvarsdepartement opplyste sent mandag kveld at 264 ukrainske soldater, inkludert 53 hardt sårede, hadde forlatt stålverket og befant seg i russiskkontrollert område.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Ukrainas viseforsvarsminister Ganna Maljar opplyste at soldatene ville bli gjenstand for en «bytte-prosedyre», det vil si ville bli utvekslet med russiske krigsfanger. Dette er ikke bekreftet fra russisk hold.

Til sykehus

Det russiske forsvarsdepartementet opplyste tirsdag at 265 ukrainske soldater i løpet av de siste 24 timene hadde lagt ned våpnene og overgitt seg, inkludert 51 hardt skadde.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters ble de sårede soldatene kjørt i busser til et sykehus i separatist-kontrollerte Novoazovsk i Donetsk-regionen, eskortert av prorussiske styrker.

På dette bildet tatt fra en video utgitt av det russiske forsvarsdepartementets pressetjeneste tirsdag 17. mai, bærer ukrainske tjenestemenn en såret kamerat ledsaget av russiske tjenestemenn mens de blir evakuert fra det beleirede Azovstal-stålverket i Mariupol.

De øvrige ble sendt til den russiskkontrollerte byen Olenivka og blir deretter angivelig sendt tilbake som del av en avtale med Russland om fangeutveksling.

Innstiller kampene

Ifølge Ukrainas forsvarsledelse er alle kampoperasjoner i Mariupol stanset, og de gjenværende soldatene på Azovstal-stålverket har fått ordre om å overgi seg.

Det var tirsdag kveld uklart om det fortsatt befant seg ukrainske soldater ved stålverket, og i så fall hvor mange.

President Volodymyr Zelenskyj bekrefter at det er gitt ordre om å evakuere soldatene for å spare liv.

– Jeg vil understreke: Ukraina trenger sine ukrainske helter i live. Dette er vårt prinsipp, sa han i en videouttalelse.

Les også: FN sier de har beviser på massegraver i Mariupol

Forhandlinger

Russland og Ukraina har de siste dagene forhandlet om en avtale som skulle sikre at de beleirede soldatene på stålverket ble behandlet i tråd med internasjonale regler for krigsfanger.

Ukrainas visestatsminister Iryna Veresjtsjuk opplyste i forrige uke at det var over 1.000 soldater på stålverket, og at hundrevis av disse var såret.

Ifølge Maljar jobbes for nå for å hente ut de gjenværende soldatene.

– Takk til forsvarerne av Mariupol. Ukraina vant avgjørende tid, og de fulgte sine ordre. Men det er umulig å bryte gjennom beleiringen av Azovstal med militære midler, sa hun mandag.

Les også: – Beleiringen av Mariupol vil huskes som en krigsforbrytelse

Siste skanse

Stålverket i utkanten av Mariupol var siste skanse for de gjenværende ukrainske styrkene i havnebyen, der russiske styrker rykket inn kort tid etter invasjonen 24. februar.

Mange sivile har også hatt tilhold i stålverket, men de fleste av dem ble evakuert med bistand fra FN og Røde Kors.

Ved å ta kontroll over Mariupol har Russland nå sikret seg en landbro mellom den separatistkontrollerte delen av Donbas-regionen til Krim-halvøya, som ble annektert av Russland i 2014. Slik har de også tatt kontroll over mer enn 80 prosent av Ukrainas kyst mot Svartehavet.

Powered by Labrador CMS