Nyheter:

Kosovos president Hashim Thaci er tiltalt for krigsforbrytelser. Her fra en tale til nasjonen 29. juni, fem dager etter at tiltalen ble offentliggjort.

Kosovos president møter i krigsforbryterdomstol i Haag

Kosovos president Hashim Thaci ankom krigsforbryterdomstolen i Haag mandag for å besvare spørsmål fra aktoratet som har tiltalt ham.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg er klar for å møte den nye utfordringen, og lykkes for min sønn, familie, folk og land. Ingen kan omskrive historien. Det er frihetens pris, sa Thaci til reportere utenfor domstolen.

Domstolen han skal møte i, som ettergår påstander om overgrep fra Kosovos frigjøringshær (UCK) mot serbere, romfolk og kosovoalbanere under og etter krigen i 1998–99, kunngjorde tiltalen mot Hashim Thaci 24. juni.

I en uttalelse fra domstolen heter det at president Hashim Thaci og de andre tiltalte er «kriminelt ansvarlige for nesten 100 drap», bortføringer, forfølgelse og tortur.

Kosovokrigen i 1998–1999 etterlot mer enn 10.000 døde, og 1.641 er fremdeles ikke gjort rede for.

Serbia bestrider Kosovos løsrivelse i 2008 og fastholder at området er en del av Serbia.

FNs internasjonale restmekanisme for straffetribunaler (IRMCT) i Haag har tatt over både de resterende krigsforbrytersakene i Rwanda og i det tidligere Jugoslavia.

Powered by Labrador CMS